La Institutul Oncologic, acolo unde sunt tratati bolnavii de cancer, medicii umbla cu masti pe care si le coase singuri din stofa, le spala si le folosesc din nou. La microfon doctorii ne spun ca nu le lipseste nimic, dar in spatele camerei angajatii vorbesc despre teama cu care lucreaza si lipsa echipamentului de protectie atat de necesar. Sefa institutiei spune ca doctorii au tot ce trebuie.

Publicat:27.03.2020, 20:53

“Eu as vrea sa fiu testata. Am colegi care se tem, la terapie intensiva, intubeaza, ei tot vor sa fie testati, va dati seama. - De ce medicii nu vorbesc? - A vorbit domnul director si el acum e ex-director.”

Cu frica pentru ca isi pun viata in pericol, dar si ca sa nu ramana fara un loc de munca, angajatii din spital vin la munca, fara sa aiba strictul necesar pentru protectia personala.

“Iata si in conditiile acestea noi venim netestati, fara masca, sincer nu am. Vin asa, cu frica.”

Un alt angajat, o asistenta medicala de acolo ne-a povestit despre cat de grava e situatia

Asistenta medicala la Institutul Oncologic:“Acum, insa, sunt niste masti cusute de sora economa sau de cineva de pe instagram care nu protejeaza deloc. Si dezinfectante, la fel nu avem. Un dezinfectant - la jumatate de sectie. Jumatate de sectie, adica 30 de pacienti si toti cei 30 sunt cu cancer din toate punctele din Moldova: Comrat, Hincesti, a doua zi dupa alegeri la noi in sectie.” 

Lucru confirmat de medicii de la Oncologie.

“Eu sunt medic. - Sunteti medic. De ce nu aveti masca obisnuita, o vad cusuta din stofa? - Pentru ca asa mi-am cusut eu. - Nu sunt masti destule? - Sunt. - Si atunci de ce purtati din stofa? - Pentru ca asa imi place.”

Daca ei, medicii, sunt lipsiti de masti si manusi, focarele de infectie s-ar putea inmulti peste noapte, crede personalul.

Asistenta medicala la Institutul Oncologic: “La internare, pacientului doar i se masoara temperatura si il intrebi: omule, ai fost in contact cu cineva din Italia? Noi nu avem un test, ca persoana aceea nu e asimptomatica cu Covid. Dar cu el se lucreaza, noi luam sange dimineata si asta nu se ia de la un metru.”

Directoarea institutiei spune ca pacientii semneaza o foaie pe propria raspundere prin care dau asigurari ca nu au fost in contact cu bolnavii de Covid-19. Cat despre masti...

Larisa CATRINICI, DIRECTORUL INSTITUTULUI ONCOLOGIC: “Noi avem un centru de sterilizat modern care ne permite de a reutiliza mastile existente.”

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Un lucru e cert. De cand s-a instituit cod rosu, in interior rudele pacientilor nu mai au voie sa intre in vizite la bolnavi, iar interventiile chirurgicale care suporta amanare nu se mai fac.”

Ministrul Sanatatii nu a comentat acest subiect, iar la briefingurile organizate de institutie, jurnalistii nu au acces, asa ca nu putem sa adresam intrebari. Prim-ministrul Ion Chicu a vorbit scurt in aceasta seara despre problema medicilor, spunand ca e constient ca daca numarul de bolnavi va creste, sistemul medical din Moldova va ajunge in colaps, fara sa pomeneasca despre echipamentele de protectie.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Eu stiu ca lucrati fara odihna, fara somn, dar va rog sa lucrati sa ne salvati.”