Tot mai multi experti sunt de acord ca pandemia s-a incheiat. Presedintele Comisiei Permanente de Vaccinare (Stiko) din Germania, Thomas Mertens, declarase inca de la sfarsitul lunii octombrie, ca acum considera Sars-CoV-2 un virus endemic. El a subliniat ca diferenta dintre pandemie si endemie are probabil mai mult o importanta psihologica, decat stiintifica, scrie hotnews.ro

Pentru ca endemie nu inseamna ca virusul va disparea, ci va aparea mereu, cu un numar relativ constant de cazuri, a precizat Mertens.

Termenul „endemic”descrie o stare in care valurile de infectie se aplatizeaza si, prin urmare, efectele procesului de infectie sunt mai putin grave, pentru o mare parte a populatiei.

Baza este o imunitate existenta pe scara larga, prin vaccinari si/sautrecere prin boala, fapt care garanteaza mai putine infectii si cursuri mai blande ale bolii. Sistemul imunitar nu se mai confrunta cu un nou tip de agent patogen, reactioneaza mai rapid si mai bine la infectie.

Treptata disparitie

Medicul de terapie intensiva, Christian Karagiannidis, care este membru al Consiliului de experti Corona al guvernului german, s-a pronuntat optimist. Intr-un interviu acordat RND Deutschland, el a raspuns afirmativ, cand a fost intrebat daca pandemia se va termina dupa iarna: „Ma astept ca pandemia sa dispara de acum, treptat”.

Cu siguranta va mai fi cate un mic val, cu toate acestea imunitatea populatiei este solida si sunt semnificativ mai putini pacienti cu Covid, in sectiile de terapie intensiva, a precizat Karagiannidis.

El crede, de asemenea, ca este putin probabil ca o varianta periculoasa de coronavirus sa se raspandeasca din nou, in Germania.

Apararea impotriva coronavirusurilor se pare ca functioneaza foarte bine, a spus el in ceea ce priveste imunitatea prin anticorpi si celule T: "Vedem ca numarul de imbolnaviri grave scade, din ce in ce mai mult. Nu cred ca vom avea din nou un recul".

Karagiannidis considera valul de boli respiratorii din Germania, ca fiind la apogeu. „In prezent stim ca valul foarte puternic de infectii tocmai a atins apogeul si ca numarul de infectii va scadea, speram, in zilele urmatoare”, a declarat presedintele Societatii Germane de Medicina Intensiva Interna. Exista deja semne ale unei scaderi usoare a infectiilor cu virusul sincitial respirator (RSV) si a altor boli infectioase.

Cu toate acestea, Karagiannidis a avertizat ca ar putea exista blocaje in clinici, in ajunul Anului Nou si in Anul Nou - desi acestea ar fi doar la nivel regional, si nu national. Avand in vedere aglomerarea din spitale, el a facut apel la populatie sa nu faca uz de petarde, in noaptea de Revelion.

Inapoi la normalitate

Expertii in boli infectioase si-au exprimat optimismul cu privire la situatia Covid-19, din Germania, iar dupa aproape trei ani de pandemie, mai multe state federale se indreapta catre o noua normalitate in abordarea coronavirusului - departe de recomandarile de comportament si restrictiile de zi cu zi.

Si un reputat virolog din Berlin considera ca pandemia Covid19 din Germania s-a incheiat. Va fi primul val endemic in aceasta iarna, a spus Christian Drosten, pentru Tagesspiegel.

Drosten ajunge la concluzia ca pandemia s-a incheiat deja, in tara. „Traim primul val endemic cu Sars-CoV-2 in aceasta iarna si, in opinia mea, pandemia s-a incheiat”, a spus seful sectiei de virologie, de la Spitalul Universitar Charite, din Berlin.

Imunitatea impotriva Sars-CoV-2 va fi atat de larga si rezistenta dupa iarna, incat virusul cu greu poate trece vara, a spus Drosten. Potrivit evaluarii sale, ar putea fi o situatie diferita, daca agentul patogen sufera un alt salt mutational. „Dar nu ma mai astept la asta, momentan”.

„Christian Drosten a fost unul dintre cei mai precauti oameni de stiinta in timpul pandemiei. Acum, concluzia lui este: pandemia s-a incheiat. Suntem intr-o stare endemica. Ca o consecinta politica, ar trebui sa punem capat ultimelor masuri de protectie impotriva Covid-19", a solicitat ministrul Justitiei german, Marco Buschmann.