Portile cimitirului Sfantul Lazar din capitala au fost incuiate si pazite de agenti din securitate astazi. Cei care au venit sa faca ordine la morminte sau cu alte treburi nu au fost lasati sa intre. Portile s-au deschis doar in fata celor care au venit la inmormantare. Si pentru ca au fost organizate mai multe ceremonii funerare in acelasi timp, s-a format o coada de microbuze.
Galina Slepac a venit la cimitir la inmormantarea vecinului sau. Barbatul nu a murit din cauza COVID-19, ci dupa ce a suferit un atac de cord, dar oricum rudele au respectat si inainte de funeralii si in timpul lor anumite restrictii.
Galina SLEPAC, PENSIONARA: “Parca e altceva nu inmormantare. Barbatul a murit, a stat la morga, noi ne-am pregatit de inmormantare, dar parca nici n-a fost inmormantare.”
Cei care au venit sa ingrijeasca de morminte au facut cale intoarsa. O vizita la cimitir au facut si doi soti care s-au revoltat ca nu pot intra pentru a programa o inmormantare.
“Ruda mea maine-poimaine va muri. Vrem un anume loc pentru a fi inmormantata. Am vrut sa merg cu sotul la administratie sa rezolvam aceasta problema, atat. Dar portile sunt inchise, in interior atatia oameni, iar noi suntem doua persoane si nu ne permit accesul.”
Un martor de la inmormantarile care au avut loc azi acuza preotii de la biserica Sfantul Lazar ca ar fi pus la cale o metoda de a face bani pe seama ceremoniilor funerare, pe timp de stare de urgenta. Aceasta ne-a rugat sa-i pastram anonima identitatea.
MARTOR: “Ajunge masina la poarta cimitirelor cu oameni, decedatul si desigur un preot. Iese preotul impreuna cu politia si alunga preotul cu care au venit oamenii. Apoi intra preotul de la cimitir in masina si le spune ca le va face inmormantare gratuit. De fapt, insa, vine in loc un alt preot care le ia bani. Este clar ca la mijloc este despre bani, business, coruptie.”
Am reusit sa aflam numarul de telefon al preotului, care s-ar face responsabil de situatie, acesta, insa, a negat acuzatiile, dar si faptul ca e slujitor al bisericii.
”-Nu sunt preot la cimitirul Doina si nu pot sa comentez nimic. Scuze, nu ma deranjati.
- Dar am numarul dumneavoastra de la o sursa oficiala, ca lucrati acolo.
- Eu inteleg tot, dar va zic, comentarii nu fac si nici nu o sa fac.”
Cimitirele din capitala si suburbii au fost inchise de pe data de 19 aprilie, accesul fiind permis doar pentru persoanele care participa la inmormantari.
Ieri, autoritatile au anunutat ca politistii vor patrula in preajma cimitirelor din tara pentru a se asigura ca oamenii nu vor merge sa-si pomeneasca raposatii. O vor putea face, insa, peste doua luni, intre 6 si 8 iunie.