Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a observat ca noua varianta a coronavirusului, detectata in trei tari europene - Franta, Tarile de Jos si Danemarca -, care combina tulpinile Delta si Omicron si a fost denumita „Deltacron”, are un nivel redus de circulatie, relateaza EFE. In acelasi timp, OMS nu respinge posibilitatea ca aceasta impresie initiala sa fie legata de o scadere drastica a numarului de teste pentru COVID-19 in marea parte a lumii.

„Ca urmare a reducerii numarului de teste in lume ne aflam in dezavantaj pentru a putea urmari in mod eficient noua tulpina”, a comentat la o conferinta de presa responsabila tehnica a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Ea a amintit ca dupa doi ani de pandemie exista o capacitate globala de diagnosticare si secventiere genetica a coronavirusului considerabila, la care deja se renunta pe masura ce pandemia se considera incheiata sau mai putin grava, informeaza Agerpres.

Van Kerkhove a spus insa ca este important sa fie mentinute si utilizate aceste capacitati „deoarece cat timp virusul ramane in circulatie exista si mai multe posibilitati sa sufere mutatii. Posibilitate unei recombinari (a variantelor) ramane in continuare valabila”, a precizat ea.

OMS a denumit Deltacron aceasta combinatie de variante si care a fost detectata intr-un numar redus de cazuri in Franta, Tarile de Jos si Danemarca.

O combinare a virusului se produce cand doua virusuri diferite - in acest caz variantele Delta si Omicron - reusesc sa schimbe mari cantitati de informatie genetica, ceea ce duce la aparitia unui nou virus.

„Majoritatea acestor virusuri in urma schimbului enorm de coduri genetice nu sunt eficiente pentru a infecta oamenii, insa uneori apare unul de acest gen care poate deveni eficient”, a declarat la randul sau directorul programului pentru urgente sanitare al OMS, Mike Ryan.

Sursa: