Pandemia de coronavirus face ravagii la nivel mondial. Au fost confirmate peste 218.000 de cazuri si 8.810 decese.

Ultimul update: 19.03.2020, 12:52 Publicat:19.03.2020, 12:52

UPDATE 12:30 - Michel Barnier, negociatorul-sef al UE pentru Brexit, are coronavirus

Michel Barnier, negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit a anuntat ca a fost testat pozitiv pentru coronavirus, conform Reuters. 

„As vrea sa vo informez ca am fost testat pozitiv pentru #COVID19. Sunt bine si am o stare de spirit buna. Respect toate instructiunile necesare, la fel si echipa mea.

Pentru cei deja afectati si pentru cei care sunt momentan in izolare, vom trece peste asta impreuna”, a scris Barnier pe Twitter.

Michel Barnier are 69 de ani.

UPDATE 10:40 - Rusia a anuntat primul deces, o femeie in varsta de 79 de ani

Autoritatile de la Moscova au anuntat joi primul deces din Rusia cauzat de epidemia COVID-19, premierul rus afirmand ca nu exista motive de ″panica″⁣, conform AFP.

„Pacienta in varsta, decedata intr-un spital de boli infectioase (din Moscova), suferea de mai multe afectiuni cornice”, a indicat Centrul de gestionare a epidemiei COVID-19 din capitala rusa, pe contul sau Telegram.

Potrivit Reuters, victima este o femeie in varsta de 79 de ani.

Rusia a inregistrat pana acum 147 de cazuri infectare cu noul coronavirus.

UPDATE 10:30 - Australia restrictioneaza cumpararea de medicamente

Autoritatile australiene au introdus joi restrictii suplimentare privind cumpararea de medicamente, dupa ce s-a observat tendinta populatiei de a stoca medicamente pe fondul panicii provocate de coronavirus, informeaza dpa.

Paracetamolul si produsul antiastmatic Ventolin se vor vinde doar cu reteta si doar cate o cutie de persoana, a anuntat adjunctul medicului-sef al tarii, Paul Kelly.

El a sustinut ca Australia are un sistem bun de depistare a penuriilor de medicamente si a facut prin intermediul presei un apel la concetateni: „Va rugam nu cumparati mai mult decat aveti nevoie din orice - fie alimente, fie anumite medicamente”.

Potrivit lui Kelly, furnizorii din domeniul farmaceutic nu au semnalat lipsa niciunui produs. Si alti oficiali guvernamentali le-au cerut australienilor sa nu mai faca stocuri; supermarketurile s-au confruntat deja cu panica in randul cumparatorilor.

David Littleproud, ministrul agriculturii si situatiilor de urgenta, a sustinut ca Australia dispune de o aprovizionare suficienta cu alimente proaspete, pe filiere sigure de la producatori pana la raft.

„Realitatea este ca producem destule alimente pentru 75 de milioane de oameni, noi suntem doar 25 de milioane. Deci nu exista niciun risc de probleme cu securitatea alimentara. Le cer oamenilor sa traga aer in piept si sa-si vada de cumparaturi cu calm si politicos. Este destul pe rafturi pentru toata lumea”, le-a spus el joi reporterilor.

UPDATE 9:20 - Noua Zeelanda isi inchide frontierele pentru cetatenii straini

Noua Zeelanda isi inchide granitele pentru toate persoanele cu exceptia cetatenilor sai si a rezidentilor permanenti, in incercarea de a stopa raspandirea noului coronavirus, a declarat premierul Jacinda Ardern, potrivit DPA.

Partenerilor si copiiilor cetatenilor sau rezidentilor permanenti, precum si unora dintre profesionistii cheie din domeniul sanatatii, nu li se va aplica aceasta interdictie care va intra in vigoare cu un minut inainte de miezul noptii (10:59 GMT, joi).

Ardern s-a motivat decizia prin faptul ca “era din ce in ce mai ingrijorata ca persoanele care vizitau Noua Zeelanda nu se autoizolau in mod adecvat, ceea ce constituia un risc inacceptabil caruia am decis sa-i punem capat”.

Noua Zeelanda a confirmat 18 cazuri noi de COVID-19 in ultimele 48 ore, bilantul cazurilor de infectare din aceasta tara ajungand la 28.

UPDATE 9:15 - Australia isi inchide frontierele pentru toti vizitatorii, exceptand cetatenii si rezidentii permanenti

Australia isi va inchide frontierele pentru toti vizitatorii, exceptand cetatenii si rezidentii sai permanenti si membrii de familie apropiati ai acestora, a anuntat joi premierul australian Scott Morrison, informeaza dpa si AFP.

Aceasta interdictie de calatorie inseamna ca toti cetatenii non-australieni sau nerezidenti din Australia vor mai putea intra in aceasta tara doar pana vineri, orele locale 21:00 (10:00 GMT), a precizat Morrison, la Canberra.

Premierul australian a subliniat ca interdictia de calatorie a fost pusa in aplicare din cauza “proportiei coplesitoare de cazuri” de coronavirus aduse in Australia de peste hotare.

Australia a raportat pana acum 452 cazuri pozitive si cinci decese din cauza coronavirusului.

UPDATE 9:10 - Franta si tarile baltice isi repatriaza cetatenii blocati in strainatate

Guvernul de la Paris va pune in practica un dispozitiv aerian, in colaborare cu compania Air France, pentru a le permite francezilor blocati in strainatate din cauza epidemiei COVID-19 sa se intoarca in tara, au anuntat miercuri trei demnitari francezi, potrivit AFP.

Numeroase tari si-au suspendat legaturile aeriene cu Europa, afectata de pandemia COVID-19, lasand in strainatate zeci de mii de francezi.

La randul lor, tarile baltice au luat masuri miercuri pentru a repatria sutele de cetateni de-ai lor blocati la frontiera dintre Germania si Polonia, inchisa pentru straini pentru a limita raspandirea noului coronavirus.

O nava plecata din Germania a ancorat miercuri seara in portul lituanian Klaipeda , iar cateva ore mai tarziu un tren a sosit in orasul lituanian Kaunas.

De asemenea, Lituania a trimis un avion de transport militar pentru a ajuta la repatrierea zecilor de persoane care nu au putut traversa Polonia de la inceputul saptamanii.

Tara vecina Letonia a trimis mai multe vase catre Suedia si Germania, avand aceeasi misiune. Navele se vor intoarce in porturile Liepaja si Ventspils.

In privinta estonienilor blocati, acestia urmau sa plece miercuri seara din portul german Sassnitz cu o nava a companiei Tallink pana in capitala letona Riga, iar de acolo in Estonia.

Cele trei tari au criticat Polonia pentru refuzul de a deschide un ″coridor umanitar″⁣ pentru balticii care se intorc cu masinile din Europa Occidentala.

Varsovia a autorizat traversarea teritoriului polonez de camioane si autocare, nu insa si de autoturisme.

UPDATE 9:05 - Doi membri ai Congresului SUA, testati pozitiv

Doi congresmeni americani au fost infectati cu noul coronavirus, devenind primii membri ai Congresului SUA care sunt testati pozitiv pentru Covid-19, in timp ce pandemia se raspandeste in Statele Unite, relateaza AFP.

Reprezentantul republican Mario Diaz-Balart a anuntat pe Twitter ca a inceput sa prezinte simptome sambata, la o zi dupa ce se autoizolase la Washington.

„Ma simt mult mai bine. Cu toate acestea, este important ca toata lumea sa ia in serios aceasta si sa urmeze recomandarile Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor pentru a evita imbolnavirea si a reduce raspandirea acestui virus”, a scris Diaz-Balart intr-un mesaj difuzat pe Twitter miercuri seara.

In Utah, reprezentantul democrat Ben McAdams este al doilea congresman care a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus.

Dupa ce am avut un frison sambata seara, cand m-am intors de la Washington, „simptomele mele s-au agravat, am avut febra, tuse uscata, respiratie dificila si ma aflu in carantina” la domiciliu, a afirmat McAdams.

El a adaugat ca a facut un test marti si ca a primit un diagnostic pozitiv miercuri.

Cativa membri ai Congresului se afla deja in carantina dupa ce au intrat in contact cu un barbat care a participat la o conferinta a conservatorilor, in apropiere de Washington, inainte ca acesta sa fie testat pozitiv pentru Covid-19.

In Statele Unite au fost inregistrate peste 7.700 de cazuri de infectare cu noul coronavirus si 118 decese, potrivit Universitatii John Hopkins

UPDATE 7:35 - Angela Merkel cere respectarea regulilor de „distantare sociala”

Cancelarul Germaniei a lansat joi seara printr-un discurs televizat un nou apel pentru respectarea regulilor de distantare sociala.

Lupta impotriva noului coronavirus este „cea mai mare provocare” pe care a cunoscut-o Germania dupa al Doilea Razboi Mondial, a spus si cancelarul german Angela Merkel .

Angela Merkel, cancelarul german: „Luati toata aceasta situatie in serios. De la Reunificarea germana, nu, de la al Doilea Razboi Mondial, nu a mai existat pentru tara noastra o provocare ce sa depinda atat de mult de solidaritatea noastra comuna.”

Germania este a treia tara europeana unde au fost confirmate cele mai multe persoane infectate cu virusul COVID-19.

Angela Merkel, cancelarul german: „Germania are un sistem de sanatate excelent, poate unul dintre cele mai bune din lume. Acest lucru ne da incredere. Dar si spitalele noastre vor fi complet coplesite daca vor fi internati foarte multi pacienti intr-un timp foarte scurt, lucru ce va da o intorsatura grava infectiei cu coronavirus.”

Pe de alta parte, directorul Institutul german pentru controlul bolilor infectioase a avertizat ca daca nu sunt reduse in mod efectiv contactele sociale, „ar putea fi, in 2 - 3 luni, 10 milioane de oameni infectati in Germania”.

UPDATE 7:33 - Ce amenda risca francezii care nu respecta izolarea

Obligati sa stea acasa in aceasta perioada sunt si francezii. Sunt interzise toate asa numitele calatorii neesentiale.

Cine nu se supune risca o amenda, care poate ajunge pana la 375 de euro.

Sunt permise doar deplasari pentru aprovizonarea cu alimente, in scopuri medicale, pentru vizitarea unei persoane cu probleme de sanatate dar si plimbarea animalelor de companie.

UPDATE 7:30 - Marea Britanie inchide scolile de vineri

Premierul Marii Britanii a cedat presiunilor si inchide scolile in Regat incepand de vineri, pe o perioada nelimitata.

Decizia a fost luata dupa ce in ultimele 24 de ore au fost depistate mai bine de 700 de noi cazuri de infectare, iar numarul deceselor a ajuns la 104.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „In aceasta epidemie copiii si tinerii sunt mai putin vulnerabili si, pana acum, sfatul a fost ca ar trebui sa mentinem scolile deschise, daca este posibil, dar pentru a reduce presiunea asupra NHS (Serviciul National de Sanatate din UK, n.r) si asupra tuturor celorlalte servicii publice. De vineri dupa-amiaza scolile vor fi inchise pentru majoritatea elevilor pana la o notificare ulterioara.”

Unele unitati de invatamant vor ramane totusi deschise in Marea Britanie pentru copiii angajatiilor serviciilor esentiale.

Guvernul britanic a anuntat un set de masuri financiare fara precedent pentru a sustine economia - inclusiv un ajutor de 330 de miliarde de lire sterline, sub forma de imprumuturi pentru protejarea afacerilor.

Britanicilor li se cere sa munceasca de acasa si sa evite contactul social. In acelasi timp, supermarketurile au impus limitari la alimente si produse sanitare achizitionate, in conditiile in care panica i-a facut pe consumatori sa ia cu asalt magazinele.

UPDATE 7:25 - Portugalia declara stare de ugenta

Portugalia a decretat miercuri seara stare de urgenta, care permite in special guvernului sa restrictioneze libertatea de miscare pentru a opri evolutia pandemiei de coronavirus in aceasta tara cu 10 milioane de locuitori, relateaza AFP.

„Tocmai am decretat stare de urgenta. O decizie exceptionala intr-o perioada exceptionala”, a declarat presedintele conservator portughez Marcelo Rebelo de Sousa, in cursul unei alocutiuni transmise de televiziune.

„Aceasta nu este o intrerupere a democratiei. Insa democratia incearca sa previna o intrerupere ireparabila a vietii oamenilor”, a explicat presedintele portughez pentru a justifica aceasta decizie inedita de la instaurarea democratiei in tara, in 1974.

Guvernul portughez va lua masuri concrete, care ar putea include in special restrictii pentru libera circulatie. Acestea vor fi anuntate joi la incheierea consiliului de ministri care se reuneste saptamanal.

UPDATE 7:20 - Niciun nou caz de origine locala in China; 34 de cazuri importate

China nu a anuntat joi nicio noua contaminare de origine locala cu coronavirus, o premiera de la inceputul epidemiei, dar autoritatile din domeniul sanatatii au anuntat inca 34 de cazuri importate de infectare cu noul coronavirus, relateaza AFP.

Acest numar de noi persoane infectate venite din strainatate este chiar un record zilnic, a indicat Ministerul Sanatatii. Este vorba cel mai adesea de cetateni chinezi care se intorc in special din tari afectate de Covid-19.

Noile cazuri importate au fost inregistrate la Beijing (21), in provincia Guangdong (9), la Shanghai (2) si in provinciile Heilongjiang (nord-est, 1 caz) si Zhejiang (est, 1 caz). In total, numarul acestora a ajuns acum la 189 in cea mai afectata tara de coronavirus din lume.

UPDATE 7:15 - SUA suspenda serviciile obisnuite de acordare de vize

 SUA au anuntat in noaptea de miercuri spre joi ca suspenda serviciile obisnuite de acordare de vize in „numeroase tari” din cauza pandemiei de coronavirus, relateaza AFP.

Consulatele americane au anulat „toate programarile obisnuite” pentru eliberarea acestor vize „in majoritatea tarilor lumii”, a anuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

Diplomatia americana nu a precizat care sunt tarile in cauza, recomandand sa se consulte site-ul de pe internet al ambasadelor sale.

Cererile „urgente pentru intrebari si necesitatea de a calatori” continua sa fie procesate, precum si serviciile consulare pentru cetatenii americani.

SUA au redus considerabil in martie posibilitatile de a intra pe teritoriul american pentru a evita aparitia unor noi cazuri de Covid-19.

UPDATE 7:10 - Primul congresman american, testat pozitiv pentru Covid-19

Mario Diaz-Balart este primul congresman american testat pozitiv pentru Covid-19, boala cauzata de noul coronavirus, relateaza dpa.

„Sambata seara, congresmanul Diaz-Balart a prezentat simptome, intre care febra si durere de cap. Cu putin timp in urma, el a fost a notificat ca a testat pozitiv pentru COVID-19”, a anuntat, intr-un comunicat, biroul congresmanului din Florida.

„Ma simt mult mai bine”, a scris Diaz-Balart intr-un mesaj difuzat pe Twitter miercuri seara.

„Cu toate acestea, este important ca toata lumea sa ia in serios aceasta si sa urmeze recomandarile Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor pentru a evita imbolnavirea si a reduce raspandirea acestui virus”, a scris congresmanul american in mesajul sau.

UPDATE 7:05 - Congresul SUA a adoptat un plan de ajutor social de 100 miliarde de dolari

Congresul SUA a adoptat un plan de ajutor social de aproximativ 100 de miliarde de dolari destinat angajatilor direct afectati de impactul epidemiei de coronavirus, in timp ce responsabili americani si Casa Alba negociau un plan gigant de relansare economica care ar putea ajunge pana la alocarea a 1.300 miliarde de dolari, relateaza AFP.

Presedintele SUA, Donald Trump, sustine textul adoptat miercuri cu o majoritate covarsitoare (90 de voturi pentru si opt impotriva) in cursul unui vot final in Senat, cu majoritate republicana, si ar urma sa il semneze rapid pentru a intra in vigoare.

Rezultatul unor negocieri intre democrati, republicani si Casa Alba, acest plan, de aproximativ 100 de miliarde de dolari, vizeaza sa consolideze protectia sociala a americanilor care se confrunta cu pandemia de coronavirus ce a ucis deja peste 110 persoane in Statele Unite si unde au fost depistate peste 7.300 de cazuri.

Statele Unite nu au un sistem universal de acoperire pentru sanatate si milioane de americani nu sunt asigurati sau sunt partial asigurati, in timp ce nu toti angajatii beneficiaza de concediu platit.

UPDATE 7:00 - Dupa BCE, Macron lanseaza un apel la ″solidaritate financiara″⁣ in zona euro

 Presedintele francez Emmanuel Macron a cerut joi statelor din UE sa prelungeasca ajutorul exceptional al Bancii Centrale Europene (BCE) pentru economie printr-o „mai mare solidaritate financiara in zona euro”, relateaza AFP.

„Sprijin complet pentru masurile exceptionale luate in aceasta seara de BCE”, a scris Macron pe Twitter, reactionand la deblocarea a 750 de miliarde de euro de catre BCE ca raspuns la criza declansata de epidemia de coronavirus.

„Depinde de noi statele europene sa fim acolo prin interventiile noastre bugetare si o solidaritate financiara mai mare in zona euro. Tarile noastre si economiile noastre au nevoie de aceasta”, a adaugat el, fara a preciza prin ce mecanisme ar putea fi consolidata aceasta „solidaritate financiara”.

Banca Centrala Europeana a anuntat miercuri seara un plan de urgenta de 750 de miliarde de euro destinati datoriei publice si private in incercarea de a tine sub control repercusiunile economice ale pandemiei de coronavirus.

Sursa: