Papa Francisc a condus miercuri la 12:00, ora Romei, rugaciunea "Tatal Nostru" in biblioteca Palatului Apostolic, la care ii invitase sa participe pe toti liderii bisericilor si pe crestinii de toate confesiunile, intr-un gest prin care doreste sa universalizeze rugaciunea ca metoda de combatere a pandemiei de coronavirus.
Rugaciunea, transmisa in direct pe canalul YouTube Vatican News, a fost precedata de o scurta introducere a suveranului pontif in care i-a indemnat pe toti crestinii ''sa implore impreuna milostivire asupra intregii omeniri, greu incercata de pandemia de coronavirus", conform Vatican News.
"Dragi frati si surori", a spus papa in scurta sa introducere, "astazi ne-am dat intalnire toti crestinii din lume ca sa ne rugam impreuna Tatal Nostru, rugaciunea pe care ne-a invatat-o Iisus. Ca fii plini de incredere ne adresam Tatalui. O facem in toate zilele, de mai multe ori pe zi; dar in acest moment vrem sa imploram milostivire pentru omenirea greu incercata de pandemia de Coronavirus. Si o facem impreuna, crestini din orice Biserica si Comunitate, de orice traditie, de orice varsta, limba si natiune", scrie Agerpres.
Papa Francisc a indemnat "sa ne rugam pentru bolnavi si familiile lor, pentru operatorii sanitari si cei care ii ajuta, pentru autoritati, fortele de ordine si voluntari, pentru slujitorii comunitatilor noastre".
"Astazi", a spus la final papa Francisc facand referire la sarbatoarea Bunei Vestiri, "multi dintre noi celebreaza Intruparea Cuvantului in sanul Fecioarei Maria, cand in al sau 'Iata-ma', smerit si deplin, s-a oglindit acel 'Iata-ma' al Fiului lui Dumnezeu. Ne lasam si noi cu toata increderea in mainile lui Dumnezeu si, cu o singura inima si un singur suflet, ne rugam: Tatal Nostru...".
Dupa rugaciunea in limba latina condusa de papa Francisc, transmisiunea pe internet a continuat pe site-ul Vatican News cu recitarea antifonului marian "Ingerul Domnului" si cu rozariul oficiat in bazilica San Pietro de cardinalul Angelo Comastri, vicarul Sanctitatii Sale pentru Statul Cetatii Vaticanului.
Miile de dieceze ale Bisericii catolice, de pe toate continentele, s-au mobilizat in functie de mijloacele proprii si au invitat toti credinciosii catolici la rugaciune, iar in numeroase biserici s-au tras clopotele la ora 12:00 pentru a aminti aceasta importanta intalnire de rugaciune.
La randul sau, Patriarhatul ecumenic al Costantinopolului si-a facut cunoscuta participarea la rugaciunea din aceasta zi pentru oprirea pandemiei. Aceeasi intentie a fost anuntata si de liderul Bisericii anglicane, arhiepiscopul Justin Welby, care, intr-un mesaj pe Twitter, a afirmat: "Ne vom ruga Tatal Nostru impreuna cu papa Francisc si alte milioane de persoane din lume. Te rog, uneste-te la rugaciunea noastra, oriunde te-ai afla". Totodata, Conferinta Bisericilor Europene (KEK), asociatia Bisericilor crestine din Europa, a invitat toate confesiunile sa adere la aceasta rugaciune.
Momentul de rugaciune din aceasta zi a fost anuntat duminica trecuta, 22 martie, de papa Francisc, care a invitat toti capii Bisericilor si pe toti crestinii de orice confesiune sa se uneasca in rugaciune pe 25 martie, Buna Vestire, ca sa ceara impreuna oprirea pandemiei. "La pandemia virusului", spunea atunci pontiful, "vrem sa raspundem cu universalitatea rugaciunii, a compasiunii, a tandretii". "Sa ramanem uniti. Sa ne facem simtita apropierea fata de persoanele care sunt mai singure si mai incercate", a adaugat suveranul pontif cu acea ocazie.
In acelasi spirit, papa Francisc a anuntat duminica trecuta un alt moment de rugaciune - specific, dar nu exclusiv - al Bisericii catolice, pe care il va conduce vineri, 27 martie, la ora locala 18:00 in Piata Sfantul Petru, in absenta credinciosilor: "Va invit inca din acest moment", a spus in timpul rugaciunii Angelus papa Francisc, "sa participati cu totii in mod spiritual prin mijloacele de comunicare". "Vom asculta Cuvantul lui Dumnezeu, vom inalta rugamintea noastra, vom adora Preasfantul Sacrament, cu care, la incheiere, voi da Binecuvantarea Urbi et Orbi, ce va fi insotita de posibilitatea de a primi indulgenta plenara", a adaugat papa Francisc.
Sursa: Digi24.ro