Harta Europei se-nroseste, pe masura ce marile capitale ale continentului anunta noi recorduri uriase. Franta si Grecia anunta noi restrictii dure. Mai bine de doua treimi dintre francezi, adica 46 de milioane de oameni, nu mai au voie sa iasa din casa intre orele 21.00 - 06.00. Interdictia de circulatie impusa initial la Paris si in alte 8 metropole a fost extinsa joi seara la mare parte din teritoriul francez. Capitala Greciei intra la randul sau in carantina pe timpul noptii. Situatia a inceput sa se degradeze accentuat si in Spania, Italia si Germania.

Publicat:23.10.2020, 08:43

Jean Castex, premierul Frantei: Sa spunem lucrurilor pe nume. Situatia e grava. E grava in Europa si e grava in Franta.

Cu peste 41.600 de cazuri COVID-19 depistate intr-o singura zi, Franta bifeaza un record sumbru al pandemiei in Europa. Boala pare de neoprit, desi cele mai multe metropole ale tarii sunt in carantina pe timpul noptii si masuri stricte se aplica pe timpul zilei pe intreg teritoriul.

Jean Castex, premierul Frantei: Urmatoarele saptamani vor fi foarte dificile. Sistemul nostru sanitar va fi pus la incercare, iar numarul deceselor va continua sa creasca. Infectatii de azi sunt bolnavii internati de maine si, din pacate, posibil mortii de poimaine.

Perspectiva intrarii totale in carantina ii sperie pe francezi care, la fel ca toti europenii, duc si povara bolii si pe cea a greutatilor economice.

Cetatean francez: Cred ca economia a suferit deja foarte mult. Eu, personal, mi-am pierdut locul de munca din cauza COVID. In mod evident, o noua intrare in carantina va complica si mai mult lucrurile pentru multi oameni. Dar daca numarul infectarilor va continua sa creasca, nu stiu daca avem de ales.

Noi recorduri ale pandemiei au fost anuntate azi in Spania, aproape 21.000, in Italia, peste 16.000 si in Germania aproape 11.000. Si Grecia intra in randul tarilor europene care n-au alta solutie decat sa impuna masuri de izolare locala in speranta ca va stopa cresterea alarmanta a numarului de infectari cu coronavirus. Guvernul a decis sa introduca restrictii de circulatie pe timpul noptii in doua dintre cele mai mari orase ale tarii Atena si Salonic. Locuitorii nu vor mai putea iesi din casa in intervalul 00:30 - 05.00.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Al doilea val e chiar mai periculos. Acum sunt afectate toate grupele de varsta, dar in special tinerii. Boala isi face loc in toate provinciile, orasele si cartierele si ne afecteaza viata sociala, contactele, obiceiurile si felul in care ne petrecem timpul liber.

In zonele unde exista o circulatie accentuata a virusului, guvernul elen a decis sa introduca obligativitatea mastii si afara in toate locurile publice. Premierul a promis ca va incerca sa evite decretarea carantinei nationale, dar in schimb masurile introduse individual vor fi mai dure si mai eficiente crede el.

In Belgia, in prezent una dintre cele mai afectate tari europene de evolutia valului doi al pandemiei, fostul premierul al tarii Sophie Wilmes a ajuns la terapie intensiva. In prezent ministru de Externe in functie, ea a fost diagnosticata cu COVID-19 la finalul saptamanii trecute, iar de atunci starea ei de sanatate s-a degradat accentuat. Sophie Wilmes a fost la carma luptei impotriva pandemiei pana acum trei saptamani cand a fost numit un alt sef al guvernului de la Bruxelles.

Sursa: