Sase angajati din sistemul medical s-au infectat de coronavirus, dupa primele doua cazuri inregistrate zilele trecute. Patru dintre ei sunt de la urgenta din Soroca si doi de la Institutul de Medicina Urgenta din Chisinau. Cei de la Ministerul Sanatatii au refuzat sa ne ofere detalii si nu au raspuns la niciuna din intrebarile noastre legate de acest subiect.

Purtatorul de cuvant al Institutului de Medicina Urgenta din Chisinau ne-a confirmat faptul ca doi angajati ai institutiei medicale sunt infectati cu noul coronavrus.

Dorina ARSENE, PURTATOR DE CUVANT AL INSTITUTULUI DE MEDICINA URGENTA: “Doi lucratori medicali, este vorba de un medic si un asistent medical sunt confirmati cu coronavirus si sunt internati la spitalul “Toma Ciorba” de azi dimineata.” 

Aceasta este singura informatie pe care am primit-o in legatura cu acest caz, responsabila spunandu-ne ca nu stie mai mult nimic. 

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV:

“Responsabilii de la ministerul sanatatii nu ne-au raspuns la telefon si la mesaje pentru a ne spune in ce sectie activa medicul si asistenta infectata si ce se va intampla cu pacientii de acolo. Nu se stie nici despre colegii cu care au contactat infectatii si daca acestia mai lucreaza sau sunt plasati in carantina.”

Ministerul sanatatii a confirmat, insa, ca un medic, doi felceri si o infermiera de la Substatia Medicala Urgenta din Soroca sunt diagnosticati cu Covid-19. Responsabilii au mai precizat ca acestia nu au contactat cu pacienti infectati cu noul virus si nu au fost infectati la locul de munca, iar acum se completeaza fise epidemiologice in incercarea de a afla in ce conditii s-au molipsit. Nu ni s-a spus nici de aceasta data cat personal medical din Soroca nu mai poate activa, dupa acest caz. 

Primul medic din Moldova despre care s-a aflat ca ar fi infectat cu Covid-19 activeaza la Centrul de Asistenta Medicala Prespitaliceasca, iar al doilea la Spitalul Clinic Republican. In toate cazurile autoritatile au refuzat sa ofere detalii, invocand faptul ca nu e neaparat sa fie facute publice profesiile celor bolnavi.

Asta in conditiile in care fiecare angajat din sanatate infectat inseamna alti medici si asistenti medicali plasati in carantina si, deci, o capacitate de interventie mai slaba.