Coronavirusul s-a raspandit in mai mult de 140 de tari sau teritorii si a luat peste 5 700 de vieti, potrivit BBC.

Publicat:16.03.2020, 11:11

Deci, cum am putea sa ne protejam?

Cel mai bun lucru este spalarea regulata si minutioasa a mainilor, de preferinta cu apa si sapun.

Coronavirusul se raspandeste atunci cand o persoana infectata tuseste si elimina mici picaturi - ambalate cu virusul - in aer. Acestea pot fi inspirate si pot provoca infectia daca atingi mai intai o suprafata pe care au aterizat aceste picaturi, dupa care iti atingi ochii, nasul sau gura.

Asadar, trebuie de tusit si stranutat in servetel, nu va atingeti fata cu mainile nespalate, iar evitarea contactului strans cu persoanele infectate este important pentru limitarea raspandirii acestui virus.

Mastile de fata nu ofera o protectie eficienta, potrivit specialistilor medicali.

Care sunt simptomele coronavirusului?

Coronavirusul infecteaza plamanii. Simptomele incep cu o febra urmata de o tuse uscata, care poate duce la probleme de respiratie.

Este nevoie de cinci zile in medie pentru a incepe sa se prezinte simptome, au spus oamenii de stiinta, dar unii oameni pot avea simptome mult mai tarziu.

Perioada de incubatie dureaza pana la 14 zile, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Dar unii cercetatori spun ca poate dura pana la 24 de zile.

Oamenii sunt mai periculosi cand au deja simptome, dar au existat sugestii ca unii pot raspandi virusul chiar inainte de a prezenta simptome.

Simptomele acestui virus pot fi usor confundate cu alte boli, inclusiv raceala si gripa.

Cat de mortal este coronavirusul?

Mortalitatea din cauza bolii pare scazuta (intre 1% si 2%) - dar cifrele nu sunt de incredere. Mii de persoane sunt tratate, dar cazurile de deces continua - deci rata ar putea fi mai mare.

Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii bazat pe datele luate de la 56 000 de pacienti sugereaza:

6% devin bolnavi critici - insuficienta pulmonara, soc septic si risc de deces;

14% au simptome severe - dificultati de respiratie;

80% prezinta simptome usoare - febra si tuse, iar unii pot avea pneumonie.

Persoanele in varsta si cele cu afectiuni medicale preexistente (cum ar fi astmul, diabetul, boli de inima, hipertensiunea arteriala), sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca grav. Datele din China sugereaza, de asemenea, ca barbatii au un risc un pic mai mare de a muri dein cauza virusului, decat femeile.

Tratamentul se bazeaza pe mentinerea corpului pacientului in miscare, inclusiv suportul respirator, pana cand sistemul imunitar al acestuia poate combate virusul. Lucrarile pentru gasirea unui vaccin sunt deja in curs.

Ce ar trebui sa fac daca cred ca am coronavirus?

Pacientii cu simptome usoare - cum ar fi o tuse continua noua sau o temperatura ridicata peste 37,8 C - ar trebui sa se autoizoleze acasa timp de cel putin sapte zile, conform ultimelor sfaturi emise de Public Health England vineri.

Daca ati intrat in contact cu cineva care ar putea fi infectat, trebuie sa va autoizolati. Oamenii ar trebui sa ia masuri „de bun-simt” pentru a evita contactul strans cu alte persoane, spune Public Health England.

Alte tari si-au introdus propriile masuri. De exemplu, Centrele SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda persoanelor care prezinta simptome sa apeleze la furnizorul de servicii medicale, iar celor care sunt usor bolnavi sa se autoizoleze.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis, de asemenea, sfaturi pentru public.

Cat de rapid se raspandeste?

Sute de cazuri noi sunt raportate in toata lumea in fiecare zi. Cu toate acestea, se crede ca agentiile de sanatate ar putea sa nu cunoasca multe cazuri.

Dupa ce a inceput in China, coronavirusul se raspandeste rapid in tari precum Coreea de Sud, Italia si Iran.