Statele Unite au depasit China si Italia la numarul de imbolnaviri si au ajuns pe primul loc in topul nefast al tarilor afectate de coronavirus.

Publicat:27.03.2020, 08:06

In doar 24 de ore au fost inregistrate peste 15 mii de noi cazuri. Astfel, vorbim despre peste 85.000 de pacienti si 1.300 de decese.

Cea mai grava situatie este in New York. Spitalele din metropola americana sunt arhipline, iar cadrele medicale iau in calcul, potrivit publicatiei Washington Post, sa nu ii mai resusciteze pe bolnavi.

New York-ul este metropola de peste Ocean cea mai afectata de pandemia de coronavirus. Districtul Queens este principalul focar de infectie.

In spitale, holurile si salile de asteptare au fost transformate in saloane temporare pentru pacienti. Armata americana a trimis doua spitale mobile in oras, dar serviciile medicale sunt deja intr-o situatie critica. Doctorii iau in calcul chiar sa nu ii mai resusciteze pe pacienti, de teama sa nu se infecteze si ei.

Medic: “Din pacate, am putea ajunge sa facem alegeri. Vin multi oameni care nu supravietuiesc, mor si trebuie sa pui ventilatorul altcuiva.”

Orasul care nu doarme niciodata nu a fost ferit de dezastre de-a lungul timpului. Dar acum ar putea trece printr-o criza umanitara fara precedent.

Steve Kasspidis ,doctor ICU: “11 Septembrie a fost o nimica toata, comparativ cu asta. Spitalul astepta pacienti, dar acestia nu veneau. Acum vin intr-una si sunt de toate varstele. Sa nu credeti ca doar varstnicii vor muri sau se vor infecta. (Pacientii, n.r.) sunt de toate varstele.”

Situatia din New York se poate repeta in alte state, spune expertul principal al administratiei americane in problema epidemiei de COVID-19.

Anthony Fauci: ″(Epidemia, n.r.) accelereaza. Sunt alte regiuni ale tarii unde trebuie sa ne lamurim ce se intampla. Si vom face asta marind numarul de testari si identificandu-i pe oamenii care sunt infectati. Ii izolam, ii scoatem din circulatie si apoi vedem cu cine au intrat in contact.”

De exemplu, in Louisiana, autoritatile se tem ca spitalele vor fi arhipline pana la inceputul lunii aprilie.

Presedintele Donald Trump ramane optimist si sustine ca Statele Unite - sau macar unele regiuni - vor reveni la normalitate cat de curand.

Donald Trump, presedintele SUA: “Am putea sa facem asta pe regiuni ale tarii. Sunt zone mari din tara care sunt foarte putin afectate de ceea ce se intampla si sunt altele care sunt grav afectate. Pana de Paste vom veni cu o recomandare.”

Intre timp, autoritatile se confrunta cu o alta problema majora: numarul urias de someri. Potrivit datelor oficiale, peste 3,3 milioane de americani au depus actele de somaj - o cifra nemaiintalnita in istoria Statelor Unite.

Sursa: stirileprotv.ro