Inca o mana de ajutor pentru sistemul medical de la noi. Un medic din Moldova, care a lucrat mult timp in Italia, a adus la Institutul de Medicina Urgenta un aparat performant de intubare a pacientilor. Acesta va permite ca medicii sa faca procedura de la distanta asa incat sa nu se imbolnaveasca de Covid. Este primul aparat de acest fel din institutie, ne-a spus directorul.
“Ati adus o donatie, care acum este cea mai importanta. O parte din doctorii care au lucrat cu pacientii grav bolnavi cu coronavirus s-au infectat si anume in cadrul procedurilor de intubare a pacientilor.”
Ludmila Furtuna, medic anesteziolog si reanimatolog de profesie, stie cat de important este ca lucratorii medicali sa fie in siguranta, mai ales in aceasta perioada. Asa ca a adus la Institutul de Medicina Urgenta un videolaringoscop, care este folosit pentru intubarea pacientilor la ventilatorul de respiratia artificiala. Ea spune ca l-a primit de la un donator care a preferat sa ramana anonim.
Ludmila FURTUNA, VOLUNTAR:“Am reusit intr-un scurt timp sa ne mobilizam si sa realizam aceasta donatie importanta pentru spitalul de urgenta, pentru colegii mei, medicii reanimatologi de a fi protejati in timpul procedurii de intubatie a pacientilor gravi. Procentul de infectare a lucratorilor medicali in timpul acestor proceduri este foarte mare.”
Cu ajutorul acestui aparat, medicii vor putea efectua procedura de intubare la o distanta de 80-100 cm, pastrand siguranta atat a pacientului, cat si a reanimatologilor.
Ruslan BALTAGA, CONFERENTIAR LA CATEDRA ANESTEZIOLOGIE, UNIVERSITATEA DE MEDICINA “NICOLAE TESTEMITEANU”:“Cu videolaringoscopul este o sansa ca sa tinem distanta de la sursa, desi el trebuie utilizat la masurile suplimentare de protectie. Vor fi utilizate la pacientii critici cu COVID-19.”
Pe langa videolaringoscop, spitalul a primit si 120 de lame de unica folosinta, adica o lama poate fi folosita la un singur pacient, asta asigurand intubarea a 120 de infectati in stare grava. Totusi, institutia este pregatita sa preia aproximativ 50 de pacienti.
Mihail CIOCANU, DIRECTOR INSTITUTULUI DE MEDICINA URGENTA:“Institutia noastra in versiunea a patra de evolutie a infectiei COVID-19 va prelua cei mai gravi pacienti. Pentru spitalizarea lor in sectia special pregatita pentru reanimarea pacientilor. Noi suntem pregatiti sa luam 52 de pacienti pentru intubare si acest aparat ne va prinde foarte bine pentru aceasta procedura.”
Pe langa acest aparat, spitalul de urgenta a mai primit saptamana trecuta un aparat de respiratie artificiala performant. Procedura de intubare a persoanelor cu coronavirus este foarte riscanta pentru medici, acestia putand sa contracteze virusul, asa cum s-a intamplat recent la Spitalul Republican.
In Moldova sunt 60 de lucratori medicali infectati cu Covid-19.