In R.Moldova, peste 1500 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus dintr-un total de 7305 de cazuri, anunta Ministerul Sanatatii. Si pentru ca numarul medicilor si asistentilor medicali cu Covid-19 creste in fiecare zi, reprezentantii Spitalului Clinic Republican au venit cu un apel catre studentii de la Universitatea de Medicina sa li se alature in prima linie in lupta cu coronavirus. Intre timp, un nou ajutor ajunge in R.Moldova din Romania. Este vorba de 35 de mii de viziere pentru medicii din prima linie. Ajutorul este oferit de Asociatia ”Voci pentru Democratie si Justitie” si de voluntarii miscarii civice "Va ajutam din Cluj!". Sa mai spunem ca, autoritatile de la Chisinau au anulat mai multe restrictii impuse in pandemie, transmite rfi.ro

Publicat:28.05.2020, 12:12

Cei mai afectati de coronavirus in randul personalului medical, in R.Moldova, sunt asistentii medicali, in jur de 580. Urmeaza personalul auxiliar, 470 de cazuri. Totodata, in jur de 355 de medici s-au infectat cu coronavirus, felceri, aproape 80 si farmacisti - 20 de cazuri.

Pana in prezent 14 cadre medicale au decedat de coronavirus in R.Moldova, dintr-un total de 267 de cazuri.

Apel catre studentii de la medicina: ”Avem nevoie mai mult ca niciodata de ajutor reciproc si sustinere”

In conditiile in care, de la o zi la alta creste numarul celor infectati cu Covid-19, studentii de la medicina sunt asteptati sa acorde ajutor cadrelor medicale de la Spitalul Clinic Republican unde sunt internati o buna parte dintre bolnavii cu coronavirus, multi in stare grava. 

”In aceste clipe grele pentru societatea noastra, dar si pentru intreaga lume, avem nevoie mai mult ca niciodata de ajutor reciproc si sustinere. Astfel, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Mosneaga” vine cu rugamintea catre studentii USMF ”Nicolae Testemitanu” sa acorde ajutor medicilor institutiei in lupta cu COVID – 19. Solicitam respectuos, participarea Dvs in tratamentul pacientilor infectati de noul tip de Coronavirus, activand in prima linie si anume, in sectiile de Terapie Intensiva COVID a Spitalului Clinic Republican”, se arata intr-un mesaj al Asociatiei Studentilor si Rezidentilor in Medicina din Moldova.

Studentii si rezidentii de la medicina care vor sa dea o mana de ajutor in lupta cu coronavirus se pot adresa sefului Departamentului Anestezie si Terapie Intensiva sau Asistentei sefe a spitalului.

35 mii de viziere, oferite de Romania

In aceasta perioada, la Chisinau continua sa ajunga ajutoare umanitare in contextul crizei legate de coronavirus. Dupa ce 42 de medici romani au venit in R.Moldova intr-o misiune umanitara sa-i ajute pe colegii moldoveni in lupta cu coronavirus, dar si dupa ajutorul oferit de Guvernul Romaniei in valoare de 3,5 mln de euro in vederea combaterii coronavirusului, iata ca un nou ajutor ajunge in R.Moldova din Romania.

Asociatia ”Voci pentru Democratie si Justitie” (VeDemJust) si voluntarii grupului "Va ajutam din Cluj!" au trimis medicilor moldoveni din prima linie 35 de mii de viziere. ”Datorita donatiilor voastre adunate de VeDemJust si muncii voluntarilor din "Va ajutam din Cluj!", 35.000 viziere au plecat catre Republica Moldova. Acestea vor ajunge peste Prut la cei din linia intai. Multumim coordonatorilor, Cristi Danilet si Catalin Pop”, se arata intr-un mesaj al Asociatiei. 

Mai multe restrictii impuse de pandemie, anulate

Autoritatile moldovene anunta ca mai multe restrictii impuse din cauza pandemiei au fost anulate, unele chiar incepand de astazi. Traficul feroviar si transportul international de pasageri a fost reluat, din 26 mai. Totodata, Comisia Extraordinara pentru Sanatate Publica a mai decis ca din 1 iunie, bibliotecile si muzeele isi reiau activitatea, dar fara organizarea activitatilor culturale. Tot atunci si pietele din Chisinau si Balti isi deschid usile. Restaurantele si terasele, din 15 iunie. Vor fi deschise atunci si salile de sport, dar fara access la vestiar, baie si piscina, cu respectarea stricta a masurilor de sanatate publica. Scolile si gradinitele raman inchise, potrivit unei decizii a autoritatilor. 

Sa mai spunem ca, in R.Moldova a fost declarata stare de urgenta in sanatate publica, incepand cu 16 mai si pana pe 30 iunie 2020. Perioada ar putea fi extinsa in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Asadar, pana pe 30 iunie 2020, este interzisa intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor cu urmatoarele exceptii: membri de familie ai cetatenilor RM, persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritati, persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent, membri ai misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare acreditate in Republica Moldova, ai organizatiilor/ misiunilor internationale, precum si membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar.

Totodata, au voie sa intre in tara pasagerii in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare. Persoanele care traverseaza frontiera de stat pe sensul de intrare in Republica Moldova vor completa, in mod obligatoriu fisa epidemiologica, precum si vor semna declaratia pe propria raspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile in locurile determinate.

Sursa: rfi.ro