Uniunea Europeana va aloca 140 milioane de euro tarilor din Parteneriatul Estic ca sa le ajute sa faca fata nevoilor celor mai urgente legate de pandemia de coronavirus. Alte pana la 700 de milioane de euro vor fi directionate spre atenuarea impactului social-economic al crizei de coronavirus in Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina, a anuntat luni Comisia Europeana, scrie Anticoruptie.md.

Publicat:31.03.2020, 10:31

Comisarul UE pentru extindere si buna-vecinatate Oliver Varhelyi a spus, citat intr-un comunicat de presa remis de Comisia Europeana, ca fondurile sunt destinate nevoilor imediate ale sistemelor de ingrijire medicala din cele sase tari, ca si nevoilor pe termen mai lung ale celor mai vulnerabile categorii sociale si intreprinderilor mici si mijlocii, care alcatuiesc „coloana vertebrala” a economiei in statele respective: 

„Sunt vremuri foarte dificile nu numai pentru UE, ci si pentru tarile partenere, precum Moldova. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus asupra vietii umane si a mijloacelor de trai. Pachetul de astazi raspunde atat nevoilor imediate ale sistemelor de sanatate, cat si nevoilor pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile ale societatii si pentru intreprinderile mici si mijlocii, care sunt coloana vertebrala a economiilor din cele sase tari”.

Comisia Europeana va sprijini furnizarea de dispozitive medicale si echipamente personale, cum ar fi aparate de respiratie asistata, truse de laborator, masti, ochelari de protectie, halate si costume de siguranta. Comisia Europeana colaboreaza cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si aloca 30 de milioane de euro pentru a asigura in saptamanile urmatoare procurarea si distribuirea eficienta a bunurilor in sistemele de sanatate din cele sase tari. In plus, fondurile vor sprijini administratiile nationale de sanatate pentru a instrui personalul medical si de laborator si pentru a lua masuri de sensibilizare a populatiei.

CITESTE ARTICOLUL IN INTREGIME PE ANTICORUPTIE.MD