Institutul de Medicina Urgenta nu mai are locuri libere la terapie intensiva. Toate au fost ocupate de pacienti cu coronavirus in stare foarte grava. Medicii spun ca mai pot doar sa inghesuie paturile sau urmatorii bolnavi sa fie plasati pe coridoare. Cam aceeasi situatie este si la Spitalul Republican, unde doar cinci persoane mai pot fi conectate la respiratie asistata.

Publicat:06.06.2020, 20:39

Adrian BELII, SEFUL DEPARTAMENTULUI ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA: ”Un pat, doua paturi, ele se mai pot pune, dar cantitatea descreste calitatea.“

Sectia de reanimare de la Institutul de Medicina Urgenta primeste zilnic pacienti din toata tara cu cele mai grave forme de coronavirus. Seful departamentului sustine ca acum sectia este arhiplina, iar medicii au ajuns si ei la limita puterilor. 

Adrian BELII, SEFUL DEPARTAMENTULUI ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA: “Noi avem internati deja 45 de pacienti. Situatia este la limita posibilitatilor si personalul medical este destul de obosit.”

Volumul de lucru nu a scazut de la inceputul pandemiei, ci dimpotriva.  

“Noi avem intre 5 si 15 internari pe zi. Totusi, pentru sectia de reanimare, sa internezi 10 pacienti pe zi este un efort foarte mare.”

Astazi, doctorii de la Urgenta au pierdut un coleg de-al lor, medicul urolog, care s-a stins din viata dupa ce s-a infectat cu coronavirus. Nu e loc pentru mai multa frica, spun ei.  

Adrian BELII, SEFUL DEPARTAMENTULUI ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA: “Pe noi nu ne sperie practic nimic acum, deoarece oricum vedem tot ce e mai rau aici concentrat, dar imi pare rau ca atat de multi medici, asistente, soferi sunt infectati, ar fi putut fi mult mai putini.”

Adrian Belii considera ca vina este si a autoritatilor, dar si a celor care administreaza institutiile medicale. 

Adrian BELII, SEFUL DEPARTAMENTULUI ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA: “Da, este o vina a deciziilor luate in plan strategic, este o parte de vina la deciziile mai inferioare de gestiune si sunt si erori la nivel local, practic una decurge din alta.”

Si la Spitalul Republican, sectia de reanimare ramane in continuare plina de pacienti in stare grava. Ieri acolo erau patru locuri libere, astazi responsabilii ne anunta ca sunt cinci, dupa ce soferul de ambulanta din Rascani s-a stins din viata in aceasta institutie. 

Natalia GAIBU, VICEDIRECTOR INTERIMAR SCR: "Sunt internati 47 de pacienti, in stare grava si extrem de grava. In ultimele 24 de ore au fost internati 8 pacienti noi.”

Cei de la Ministerul Sanantatii ne-au spus ca spitalele inca fac fata inca numarului mare de pacienti.

Cristina STRATULAT, PURTATOR DE CUVANT LA MINISTERUL SANATATII: “Sistemul de sanatate face fata fluxului de pacienti la terapie intensiva. Avem terapie intensiva si la spitalul Nr 1 si la spitalul “Sfantul Arhaghel Mihail”, cat si in raione si municipiul Balti."

Medicii fac apel si ii roaga pe oameni sa fie atenti, sa se pazeasca de coronavirus pentru ca altfel sistemul medical ar putea ajunge la colaps. 

Adrian BELII, SEFUL DEPARTAMENTULUI ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA: “Este greu de a convinge populatia ca virusul exista. Spitalul are un spatiu si o limitare fizica, pacientii care vor veni, vor trebui plasati undeva, daca va fi cazul chiar si pe coridoare.”

Astazi, Ministerul Sanatatii a postat un filmulet pe retelele de socializare in care mai multi medici de la spitalul Republican vorbesc despre coronvirus si atentioneaza cetatenii sa-si ia masurile de protectie si sa nu fie indiferenti.