Vaccinarea anti-Covid in Moldova ar putea incepe in luna februarie, a anuntat astazi ministerul Sanatatii. Potrivit autoritatilor, in tara va ajunge serul celor de la Pfizer si BioNTech. Primele doze ar urma sa le primim la sfarsitul acestei luni, iar imunizarea se va face in trei etape.

Publicat:11.01.2021, 17:13

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca Moldova va receptiona, prin intermediul platformei Covax, vaccin anti-Covid pentru 20 de procente din populatie, insa au solicitat doze pentru inca 30 la suta din populatie. Autoritatile sustin ca imunizarea se va face in trei etape, iar primii vor fi vaccinati lucratorii medicali.

Tatiana ZATIC, MINISTRUL INTERIMAR AL SANATATII: “Etapa intai, atunci cand disponibilitatea este foarte limitata, etapa a doua cand disponibilitatea vaccinului este limitata si etapa trei, cand disponibilitatea vaccinului este moderata. La prima etapa vor fi vaccinati lucratorii din institutiile medico-sanitare. Initial se va vaccina personalul din cadrul sectiilor de reanimare si terapie intensiva.”

La etapa a doua vor fi vaccinate persoanele cu varsta de peste 60 de ani si cele cu comorbiditati, iar la etapa a treia va fi vaccinata populatia generala, responsabilii insa nu au precizat cand este posibil sa inceapa aceste etape. Autoritatile sustin ca in toate institutiile medico-sanitare din tara exista conditii de pastrare pentru vaccin la temperatura de doua - opt grade, dar si la temperaturi negative.

Tatiana ZATIC, MINISTRUL INTERIMAR AL SANATATII: “Centrele de sanatate publica detin in dotare congelatoare care asigura temperatura de minus 20 grade, iar in cadrul Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica, exista capacitatea de depozitare la temperatura minus 70 de grade, fiind vorba de un congelator cu capacitatea de a depozita peste 100 mii doze de vaccin.” 

Republica Moldova va beneficia de vaccinul dezvoltat de BioNTech si Pfizer, sustin autoritatile. Oamenii vor fi imunizati in spitalele si centrele medicale din tara in mod gratuit. Vor fi vaccinati si pacientii infectati, dar dupa ce se vor trata.

Inainte de a fi administrat preparatul, persoana va semna un acord si va fi informata despre posibile reactii adverse. Ulterior, va primi un certificat de imunizare, iar in cazul unor probleme de sanatate in urma imunizarii, va primi ajutorul medical corespunzator.