<p>Canalele de stiri chineze au inceput sa lege originile pandemiei de Italia, dupa ce un profesor din Bergamo a spus ca doctorii s-au confruntat cu cazuri „foarte ciudate” de pneumonie chiar din noiembrie, relateaza Daily Mail.</p>

Publicat:26.03.2020, 15:45

Organizatiile media de stat intre care The Global Times si CCTV au preluat comentariile facute de profesorul italian originar din Bergamo Giuseppe Remuzzi care a spus ca boala ar fi putut circula in Italia cu mult inainte ca lumea sa afle de epidemia izbucnita in China. 

Giuseppe Remuzzi a respins insa relatarile ca declaratiile s-au referit la originea coronavirusului si a subliniat pentru presa chineza ca intentia lui a fost sa arate cat de mult s-a raspandit virusul inainte de a fi descoperit, si nu de unde provine acesta. 

Director al Institutului pentru Cercetare Farmacologica din Milano, profesorul Remuzzi a povestit saptamana trecuta intr-un interviu pentru canalul american de stiri NPR ca doctorii locali isi amintesc de cazuri ciudate de pneumonii severe, in particular la oamenii in varsta, din decembrie si chiar noiembrie. „Asta inseamna ca, cel putin in Lombardia, virusul circula inainte sa devenim constienti de epidemia izbucnita in China”, a declarat el. 

Comentariile sale au fost imediat preluate de presa strict controlata din China drept dovezi ca criza sanitara globala nu a pornit de fapt din China. Publicatia de stat Global Times a relatat ca „ se poate ca virusul sa se fi raspandit in Italia inainte ca epidemia sa se declanseze in China”. 

Totodata, canalul de televiziune de stat CCTV a citat o alta afirmatie a profesorului italian pentru a sublinia ca „forme necunoscute de pneumonie au aparut in Italia chiar din luna octombrie a anului trecut”. Retelele sociale chineze au distribuit stirea fara a fi cenzurate.

Pe reteaua sociala populara WeChat, numeroase postari, inclusiv cele ale mediei independente, au sustinut ideea ca virusul nu a provenit din China. „Analize ale expertilor italieni arata ca noul coronavirus nu isi are originea in China”, se arata intr-o postare.

Fara a specifica un studiu anume, postarea mentioneaza ca virusul a inceput sa se raspandeasca in Italia in toamna citand „noile date publicate de Italia si preluate de media straina”. Pus in fata controversei iscate, profesorul Remuzzi a declarat pentru canalul Jiemian din Shanghai ca are informatiile de la cativa doctori fara a exista o certificare a faptului ca pacientii cu pneumonie erau de fapt infectati cu noul coronavirus. 

Totodata, profesorul a declarat pentru canalul independent de stiri DeepTech ca esenta comentariilor sale a fost sa arate cat de mult se raspandise virusul in Italia, si nu de unde provine.

 Anterior declaratiilor profesorului italian, canalele de stiri de stat, precum Cover News, care apartine trustului media Sichuan Daily Group, relatau ca primele cazuri de contaminare din Italia au fost un cuplu sosit din Wuhan.

Articolul publicat luni a relatat ca cuplul s-a intors in Italia din Wuhan pe 23 ianuarie, fiind tratat la Roma. Dupa ce Centrele de Preventie si Control al bolilor din china au anuntat in ianuarie ca sursa virusului sunt animalele salbatice din piata din Wuhan, Beijingul a inceput sa-si schimbe discursul referitor la provenienta virusului.

La sfarsitul lunii februarie, Zhong Nanshan, un expert respectat afiliat Comisiei nationale de sanatate a declarat reporterilor: „epidemia a aparut in China, dar nu isi are in mod necesar originea in China”. Christl Donnelly, profesor de epidemiologie statistica la Imperial College London, a spus ca analiza genetica a mostrelor de coronavirus prelevate din toata lumea a indicat o sursa comuna din China. 

Italia are cel mai mare numar de decese din lume, peste 7.500 si are si cel mai mare numar de persoane infectate: peste 74.000. apropiindu-se de China, care a inregistrat peste 81.000. Miercuri autoritatile au anuntat alte 743 de decese. Focarul epidemic se afla in regiunea Lombardia din nordul Italiei. Italia se afla in carantina de aproape trei saptamani.

Sursa: adevarul.ro