Studii recente arata proprietatile exceptionale ale acestei plante, anumite substante din compozitia sa protejand aparatul respirator impotriva infectiilor si refac tesuturile distruse in cazul bronsitei, pneumoniei sau tuberculozei.
Coada calului este foarte bogata in minerale, ajutand la intatrirea oaselor si dintilor, protejearea inimii si vaselor de sange. Tulpina plantei reprezinta un excelent stimulent si dezinfectant pentru aparatul urinar.
Coada calului poate fi utilizat intern sub forma de ceai, pulbere, tinctura sau suc, iar pentru utilizarea externa se foloseste sub forma de infuzie si cataplasme.
Iata mai jos cele mai importante beneficii terapeutice ale acestei plante:
In uz intern:
- Infectiile genito-urinare. In cazul acestor afectiuni se pot bea 1-2 cani de cei pe zi sau se poate lua o capsula cu extract de coada calului. De asemenea, si baile de sezut cu ceai de coada calului timp de cel putin un sfert de ora sunt eficiente in infectiile urinare.
- Coada calului este cel mai puternic diuretic natural deoarece are o mare capacitate de a elimina apa din corp, crescand urinarea cu pana la 30% mai mult decat in mod normal. Un studiu recent a comparat coada calului cu un medicament diuretic foarte cunoscut si s-a descoperit ca planta este mai eficienta decat acel medicament.
- Boli ale rinichilor (pietre la rinichi). Consumul de ceai de coada calului de 2-3 ori pe zi poate creste productia de urina ceea ce ajuta la eliminaea pietrelor de la nivelul rinichilor sau a vezicii urinare.
- Diabet de tip II. Un studiu a demonstrat ca pacientii diagnosticati cu diabet de tip II la care s-a administrat o singura doza de extract de coada calului au avut o concentratie a glucozei din sange semnificativ mai mica dupa 90-120 minute. De aceea, administrarea o data pe zi a unei capsule cu extract de de coada calului, inainte de masa, poate fi benefica pentru pacientii cu diabet de tip II, dar nu mai mult de 2 luni.
- Bronsita. Pntru tuse si afectiunile respiratorii este indict sa beti 2-3 cani de ceai zilnic.
- Cistita
- Bolile renale
- Problemele prostatei
- Obezitatea
- Artrita
- Ulcerele hemoragice
- Tuberculoza
- Afectiunile reumatice
- Reumatism
- Hemoragiile interne si externe
- Scurgerile vaginale
- Atenueaza hemoragiile abundente din timpul menstruatiei
- Detoxifiere;
In uz extern:
- Ajuta la vindecarea contuziilor
- Este excelent in cazul degeraturilor. Remediul pentru aceasta afectiune este sa tineti piciorul afectat timp de 15 minute intr-o infuzie de coada calului. Tot ce trebuie sa faceti este sa infuzati 5 linguri de planta uscata in 4 cani de apa fierbinte, iar dupa sa tineti piciorul in ea. Ungeti apoi piciorul cu ulei de cocos si puneti o soseta groasa de de bumbac.
- Edeme ale picioarelor. Se administreaza zilnic un extract sau ceai de coada caluluui timp 2 luni pentru a diminua aceste edeme.
- Coada calului grabeste cicatrizarea ranilor si a ulcerului varicos
- Combate transpiratia excesiva a picioarelor
- Osteoporoza. Consumul de extract de coada calului impreuna cu un supliment de calciu poate fi benefic pentru osteoporoza, artrita si alte afectiuni cauzate de desnitatea osoasa redusa. Este indicat ca sa se opreasca consumul de coada calului timp de o saptamana dupa fiecare luna de tratament.
- Demineralizari
- Hipocalcemii
- Crampe musculare
- Ulcer gastro-duodenal
- Abcese si furuncule. Activitatea antimicrobiana si antiinflamatorie a acestei plante poate ajuta la reducerea inflamatiei si vindecarea infectiei. Se poate folosi sub forma de comprese sau cataplasme pe furuncule, abcese sau rani. Pentru a pregati o compresa trebuie sa inmuiati planta uscata si maruntita in apa calduta timp de 15 minute. Impachetati planta inmuiata intr-un tifon si aplcati timp de cel 5 minute pe furunc sau abces. Utilizarea de 2-3 ori pe zi de comprese reci si calde (alterntiv) cu coada calulului poate ajuta la reducerea inflamatiei si la drenarea puroiului. De asemenea, pentru a reduce inflamatia si durerea se poate prepara o pasta din frunze de coada calului care se aplica pe zona afectata.
- Hemoroizi. Se consuma o ceasca cu ceai de coada calului inainte de masa.
- Gingivita si amigdalita. Gargara cu ceai de coada calului poate fi de ajutor in cazul amigdalelor inflamate si a ulceratiilor de la nivelul gurii. Pentru a prepara o apa de gura cu coada calului trebuie sa fierbeti o lingurita de planta uscata intr-o ceasca de apa timp de 7-10 minute sau sa adaugati 3-4 picaturi de extract intr-o ceasca de apa calda. Faceti gargara de 3 ori pe zi, pana la ameliorarea inflamatiei.
- In tratamentul cosmetic se utilizeaza pentru reglarea excesului de sebum si in tratamentul pentru intarirea parului. Specialistii sunt de parere ca masajul cu un amestec din 3-4 picaturi de extract sau tinctura de coada calului cu ulei extravirgin de cocos sau de masline poate ajuta la stimularea cresterii parului si la reducerea matretii prin imbunatatirea circulatiei la nivelul scalpului si fortifierea radacinii parului, iar dupa samponare, parul trebuie clatit cu ceai de coada calului. Pentru acnee, ceaiul de coada calului poate fi folosit in loc de tonifiant, dupa spalarea fetei seara.
Contraindicatii:
Utilizarea prelungita a plantei nu este recomandata deoarece poate duce la scaderea nivelului de vitamina B1. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa consume coada-calului.
Deoarece coada calului contine urme de nicotina, nu este recomandata in cazul copiilor mici.