Astazi se implinesc 102 ani de la tragedia care a zguduit intreaga lume. In noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 s-a scufundat Titanicul, dupa ce s-a lovit de un ghetar in Oceanul Atlantic. In momentul in care a inceput croaziera, acesta era cel mai mare pachebot din lume.

Titanicul a plecat din portul Southampton intr-o zi de miercuri, 10 aprilie 1912, cu intentia de a cuceri pentru Anglia distinctia "Cordonul Albastru" pentru cea mai rapida calatorie cu vaporul peste Atlantic.

Avea la bord 2224 persoane. Aflat la jumatatea drumului, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, membrii echipajului au observat un aisberg in fata.

Acestia au avut la dispozitie mai putin de un minut ca sa reactioneze. Au decis sa opreasca imediat vasul si sa il deplaseze inapoi, cu toata viteza. In acest mod, a reusit sa evite coliziunea frontala, insa nu a reusit sa opreasca vasul complet, iar prora s-a izbit de aisberg.


Dupa doua ore si 40 de minute de la impactul cu aisbergul, vaporul s-a rupt in doua, pe mijloc si s-a scufundat, la aproape o mie 600 kilometri distanta de destinatia finala. 1563 de oameni s-au inecat. Nava Carpathia, aflata in apropiere, a reusit sa salveze doar o parte din pasagerii naufragiati.

Au supravietuit doar 703 persoane. Tragedia Titanicului a fost ecranizata in numeroase variante, dar cea mai cunoscuta ramane productia lui James Cameron, din 1999, laureata cu 11 premii Oscar.