In cele trei decenii cat s-a aflat la conducerea uni regim autoritar, presedintele "si-a luat tainul" din fiecare afacere deschisa in tara, avand o avere estimata a fi de cel putin 40 miliarde USD sau poate chiar 70 miliarde USD, peste cele acumulate de mexicanul Carlos Sim (54 miliarde USD) si americanul Bill Gates (53 miliarde USD)


Numele Mubarak nu apare niciodata in clasamentele mondiale privind cei mai bogati oameni (nici macar intre primii 100), dar familia presedintelui egiptean - care a acceptat sa paraseasca puterea dupa trei decenii si sub presiunea a 18 zile de proteste - este cotata a fi intre primele zece cele mai bogate din lume.

Averea "clanului Mubarak" (presedintele Hosni, sotia Suzanne si cei doi fii, Gamal si Alaa) este estimata la cel putin 40 miliarde USD, ba chiar 70 miliarde USD, potrivit USNews.com. Aceasta ultima suma ar face din Mubarak cel mai bogat om din lume, potrivit unei sinteze a dezvaluirilor aparute pe aceasta in ultimele zile.

Astfel, fara sa se stie despre el ca ar detine vreun brand cu mare succes international sau alta afacere, Mubarak ar putea fi mai bogat decat detinatorul actual al titlului neoficial de "cel mai bogat pamantean" (atribuit pe baza topurilor anuale ale revistei Forbes), mexicanul Carlos Sim (54 miliarde USD) si cel plasat pe locul al doilea in prezent, americanul Bill Gates (53 miliarde USD).

Mecanismul deloc transparent al acumularii averii

Banuielile asupra averii lui Mubarak - publicate de mai multi ani, dar intrate in atentia mass media mondiale in ultimele zile - par greu de crezut, pentru ca Mubarak a fost toata viata un militar, ajuns la conducerea Egiptului, dar nu un om de afaceri.

Insa tocmai faptul ca tara a fost guvernata de trei decenii de armata (de fapt, chiar din 1952, de la inlaturarea regelui de catre o lovitura de stat militar), i-a permis lui

Mubarak "acoperirea" necesara pentru a se imbogati.

"Nu exista responsabilitate, nu era nevoie de transparenta", explica profesorul Amaney Jamal de la universitatea americana Priceton. Mubarak "putea sa intre in sfera economica si sa beneficieze de monopoluri, mita, taxe birocratice si nepotism. Avea profit garantat", considera Jamal.

Presedintele egiptean era in pozitia de a "jumuli" orice activitatea economica profitabila din tara, de la proiectele de dezvoltare din bazinul Nilului, la taxele de tranzit prin Canalul Suez, pe unde trece anual cel putin 4% din cantitatea de titei transportata pe cai maritime.

Averea, pusa la pastrare departe de Egipt

Intr-un anunt neobisnuit pentru o tara in care secretul bancar a fost pastrat cu strasnicie vreme de secole, autoritatile din Elvetia au declarat, zilele trecute, ca blocheaza toate conturile care ar putea avea legatura cu familia Mubarak. Numai ca banii familiei nu se afla doar in aceasta tara, ci si in Regatul Unit (UK), dar si, foarte probabil, in paradisuri fiscale sau alte destinatii unde cu greu li se poate da de urma.

Alt "avantaj" pentru Mubarak a fost ca fiii sai, Gamal si Alaa, au cheltuit cu mai putina ostentatie decat odraslele unor seici din emiratele arabe ale Golfului Persic, astfel ca sunt foarte putine relatari despre prezenta lor in "destinatii exotice".

Se stie doar ca familia Mubarak are investitii mobiliare, dar si resedinte pentru uz propriu pe Riviera franceza, in Beverly Hills (California), in cartiere exclusiviste din Londra si in statiunile egiptene de la Marea Rosie, in special la Sharm el-Sheikh.