Ziua Indragostitilor (Valentine's Day) poarta denumirea salvatorului indragostitilor, Sfantul Valentin, si este sarbatorita in fiecare an pe data de 14 februarie. In aceasta zi, oamenii celebreaza iubirea, isi arata afectiunea si isi trimit felicitari, buchete de flori ori cutii cu bomboane de ciocolata, alaturi de mesaje de dragoste.
Exista mai multe legende legate de originile acestei sarbatori. Unele sustin ca sarbatoarea din 14 februarie isi are originile in perioada romana, in festivalul pagan al Lupercaliilor, ce marca venirea primaverii, cu ritualuri de fertilitate si gasirea perechii. Altii leaga aceasta sarbatoare de Sf. Valentin, un personaj inconjurat, la randul sau, de numeroase legende.
Cine a fost Sfantul Valentin
Se pare, ca Sf. Valentin a fost un preot care a trait la Roma, in perioada secolului al III-lea. El ii casatorea, in secret, pe tinerii indragostiti, incalcand hotararea imparatului Claudius II care interzicea casatoria barbatilor tineri. El considera ca astfel acestia puteau fi soldati mult mai buni decat cei care aveau familii. Descoperit, preotul a fost ucis, noteaza site-ul History.
O alta legenda sustine ca Sf. Valentin din Terni, un episcop, ar fi adevaratul patron al acestei sarbatori. Si el a fost decapitat la ordinul aceluiasi imparat, pentru incercarile sale de a-i ajuta pe crestini sa fuga din inchisorile romane, unde erau adesea batuti si torturati. Potrivit unei alte legende, un detinut, pe nume Valentin, indragostit de fata administratorului inchisorii, i-a trimis acesteia prima scrisoare de dragoste (prima „valentina”), inainte de a muri, pe care a semnat-o „de la Valentinul tau”, o expresie care este folosita si astazi.
Abia la sfarsitul secolului al V-lea, Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, in care a fost executat Valentin, sa-i poarte numele si sa fie dedicata martiriului sau, punand capat manifestarilor pagane ale Lupercaliilor. Sfantul Valentin al Romei a existat ca persoana, fiind comemorat la 14 februarie, in calendarul romano-catolic. Martirul a fost inmormantat intr-un cimitir de pe Via Flaminia, in zona de nord a Romei.
Primul Valentine's Day, sarbatorit in anul 496
Romanii organizau un festival, numit Lupercalia, care avea loc la jumatatea lunii februarie, prin care sarbatoreau inceputul primaverii. Se crede ca intre manifestarile sarbatorii se numara si alegerea de catre baieti a numelor de fete dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri si, uneori, se casatoreau.
Mai tarziu, biserica a vrut sa transforme festivalul intr-o sarbatoare crestina si a decis sa se foloseasca de ea pentru a aminti de Sfantul Valentin. Cu timpul, numele sfantului a fost folosit de oameni pentru a isi exprima sentimentele fata de cei dragi.
Ziua Indragostitilor, in jurul lumii
Devenita una dintre cele mai populare sarbatori, astazi, Ziua Indragostitilor este sarbatorita in majoritatea tarilor din lume - din Statele Unite pana in Mexic, Australia si Franta.
In Marea Britanie, ea a devenit cunoscuta in secolul 17, desi cel mai vechi mesaj trimis de Valentine's Day in limba engleza dateaza din 1477, potrivit BBC.
Pana la jumatatea secolului 18, a devenit o sarbatoare obisnuita in randul tinerilor, prieteni ori iubiti, din toate clasele sociale. In anii 1900, felicitarile imprimate au luat locul scrisorilor, scrie History.
Pe teritoriul american oamenii au inceput, cel mai probabil, sa schimbe felicitari cu aceasta ocazie in jurul anului 1700. In anii 1840, Esther A. Howland a inceput sa vanda in America primele felicitari. Cunoscuta drept „Mother of the Valentine”, ea realiza felicitari elaborate, din matase, panglici si imagini colorate.
In prezent, potrivit Greeting Card Association, un numar de aproximativ 1 miliard de felicitari se trimit in fiecare an de Ziua Indragostitilor. Acest lucru face ca Ziua Sfantului Valentin sa fie a doua sarbatoare a anului dupa numarul de felicitari vandute (este estimat ca, de Craciun, sunt vandute aproximativ 2,6 miliarde de felicitari). Femeile sunt cele care cumpara aproximativ 85% din felicitari.