Începutul lucrărilor de construcție a podului a fost marcat în cadrul festivalului „Podul de flori”, organizat în centrul orașului Ungheni. Muzică, hore, ateliere tradiționale, meșteri populari și o zonă gastronomică - cu acest tablou au fost primiți vizitatorii. Pe scenă au urcat artiști de la noi, dar și din România, iar seara s-a încheiat cu un concert susținut de Antonia. Cei prezenți au savurat evenimentul și au menționat despre importanța construcției podului ce va uni cele două maluri ale Prutului.
„Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească. Moldova, Ardealul și Țara Românească.”
Sute de oameni s-au adunat la festivalul organizat în centrul orașului Ungeni. Motiv de sărbătoare aveau, la fel și multă speranță și gânduri bune. Loc de plictiseală nu a existat, au fost organizate ateliere pentru copii, dar și pentru cei mari, unde au putut țese covoare sau picta pe vase din lut și nu doar.
Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: „Fiecare doritor poate participa la atelierul de desen, tema este Podul de Flori. Ulterior, desenele vor fi prezentate în cadrul unei expoziții la școala de Arte din Ungheni.”
Au fost și meșteri populari de la noi, dar și din România. Ana Grozu a venit de la Iași, face figurine din pănuși de porumb de mulți ani, iar astăzi i-a învățat și pe unii doritori să facă păpuși.
Ana GROZU, MEȘTER POPULAR: „Am constatat că este foarte furmos, bine organizat și multă lume care admiră toate produsele. Sunt foarte entuziasmată și mirată, mulțumită ca am venit și că pot participa.”
Iar această femeie a venit de la Fălești cu miere și alte produse.
„Pe lângă miere avem și aceste bunătăți, citrice cu miere. Este foarte frumos și suntem mulțumiți pentru organizare, oamenii sunt primitori.”
De nelipsit au fost bucatele, prăjiturile sau cozonacii.
Cei prezenți s-au bucurat de eveniment, mai ales că a fost unul cu totul special, odată cu inaugurarea lucrărilor de construcție a podului Iași-Ungheni. Acest bărbat a venit din partea stângă a Nistrului și spune că nu a putut rata acest moment.
„Este o mândrie națională, cât mai multe poduri cu atât vom fi mai aproape. Suntem bucuroși de ceea ce se întâmplă azi și vom transmite celor care nu au avut posibilitatea să vină. Este cea mai sfântă cărare între aceste două maluri, prin acest pod vom fi o țară.”
Anatolie CARAMAN, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI VETERANILOR DE RĂZBOI ”TIRAS- TIGHINA”: „Acesta e și un ajutor logistic, militar, economic. E o securitate alimentară în caz de o situație complicată. Vrem cât mai multe să fie construite.”
Vitalie VRABIE, PRIMARUL MUNICIPIULUI UNGHENI: „Astăzi suntem la al treilea pod de flori, la începutul de a construi acest pod de flori, extrem de important pentru țară, pentru Ungheni. Noi am așteptat acest pod din anii 90, despre el s-a vorbit în toate timpurile, dar nu a izbutit până în prezent să fie făcuți pași concreți.”
Bucuria și ritmul au pus stăpânire odată ce au urcat pe scenă ansamblurile populare și artiștii, iar oamenii s-au prins în hore.
Lupii lui Calancea, Ansamblul Fluieraș, Cristofor Aldea-Teodorovici, Surorile Osoianu, Boghean Band au fost prezenți la festival, iar seara se încheie cu un concert susținut de interpreta Antonia. Festivalul a fost organizat cu ocazia inaugurării lucrărilor pentru construcția podului rutier de peste Prut.