În februarie sunt marcate două sărbători în care este celebrată dragostea – Sfântul Valentin (14 februarie) și Dragobetele (24 februarie), scrie stirileprotv.ro.
Februarie este luna iubirii la români. În 2025, Ziua Îndrăgostiților cade într-o zi de vineri, iar Dragobetele se sărbătoresc într-o zi de luni.
Deși Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români, ziua de 14 februarie a fost preluată din Statele Unite și folosită ca o ocazie în plus pentru a manifesta iubirea față de partenerii de viață.
Valentine’s Day, sărbătorit pe 14 februarie 2025
În toate țările în care se sărbătorește Sfântul Valentin cuplurile își celebrează iubirea, fie că este vorba despre o simplă declarație de dragoste sau despre un cadou impresionant. Indiferent de tradițiile locale, Ziua Îndrăgostiților are aceași semnificație în toată lumea, și anume iubirea.
Legenda Sfântului Valentin este învăluită în mister. Valentine’s Day, așa cum o cunoaștem astăzi, își are origine atât în tradiția creștină, cât și din cea romană antică.
Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți cu numele Valentin sau Valentinus, toți fiind martirizați. O legendă susține că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma. Atunci când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familii, a interzis căsătoria pentru tineri. Valentin, dându-și seama de nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. Când acțiunile lui Valentin au fost descoperite, Claudius a ordonat ca acesta să fie executat. Alții insistă asupra faptului că Sfântul Valentin din Terni, un episcop, a fost cel care a dat numele sărbătorii. Și el a fost decapitat de Claudius al II-lea în afara Romei.
Alte povești sugerează că Valentin ar fi fost ucis pentru că a încercat să-i ajute pe creștini să scape din închisorile romane dure, unde erau adesea bătuți și torturați, conform History.
Potrivit unei legende, un Valentin încarcerat a trimis el însuși primul salut de „Valentine” după ce s-a îndrăgostit de o tânără fată - posibil fiica temnicerului său - care l-a vizitat în timpul detenției sale. Înainte de a muri, se presupune că i-ar fi scris o scrisoare semnată „De la Valentinul tău” („From your Valentine”), o expresie care este folosită și astăzi cu sensul „De la iubitul/iubita ta”.
Deși adevărul din spatele legendelor despre Valentine este neclar, toate subliniază atracția sa ca figură simpatică, eroică și - cel mai important - romantică. Până în Evul Mediu, poate datorită acestei reputații, Valentin va deveni unul dintre cei mai populari sfinți din Anglia și Franța.
De ce a fost aleasă Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie
În timp ce unii istorici cred că Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită la mijlocul lunii februarie pentru a comemora aniversarea morții sau înmormântării lui Valentin - care a avut loc probabil în jurul anului 270 d.Hr. - alții susțin că biserica creștină ar fi decis să plaseze sărbătoarea Sfântului Valentin la mijlocul lunii februarie, într-un efort de a „creștina” sărbătoarea păgână Lupercalia.
Sărbătorită pe 15 februarie, Lupercalia era, în perioada Imperiului Roman, un festival al fertilității dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, precum și întemeietorilor romani Romulus și Remus.
Pentru a începe festivalul, membrii Luperci, un ordin de preoți romani, se adunau la o peșteră sacră unde se credea că pruncii Romulus și Remus, fondatorii Romei, au fost îngrijiți de o lupoaică. Preoții sacrificau o capră, pentru fertilitate, și un câine, pentru purificare. Apoi jupuiau capra și îi tăiau pielea în fâșii, după care bucățile le înmuiau în sângele animalului. Ei ieșeau pe străzi apoi cu aceste bucăți de piele și plesneau ușor femeile cu ele. Departe de a fi temătoare, femeile romane primeau cu bucurie acest gest, deoarece se credea că le va face mai fertile în anul următor. Mai târziu în cursul zilei, conform legendei, toate femeile tinere din oraș își puneau numele într-o urnă mare. Burlacii din oraș alegeau fiecare un nume și se împerecheau pentru un an cu femeia aleasă. Aceste relații se terminau adesea prin căsătorie.
Un ritual păgân de fertilitate avea loc în fiecare an în luna februarie, iar Papa a abolit acest festival și a proclamat 14 februarie Ziua Sfântului Valentin, stabilind astfel această sărbătoare în calendarul catolic al sfinților, conform rosesonly.com.
Poetul Chaucer, în Evul Mediu, a fost primul care a făcut legătura între Sfântul Valentin și sentimentul de dragoste. Acesta a fost începutul tradiției iubirii curtenești, un ritual de exprimare a iubirii și admirației, de obicei în secret. Acest obicei s-a răspândit în întreaga Europă și au apărut povești despre o Înaltă Curte a Iubirii, unde judecătoarele se pronunțau asupra problemelor legate de dragoste la data de 14 februarie, în fiecare an. Istoricii cred că aceste întâlniri erau, de fapt, adunări în care oamenii citeau poezii de dragoste și flirtau.
Ce sărbătoare alegem între Valentine's Day și Dragobete
Alegerea între Valentine’s Day și Dragobete depinde, în mare măsură, de preferințele personale și de atașamentul față de obiceiurile locale sau față de tendințele internaționale. Un sondaj realizat de INSCOP Research relevă faptul că 26,3% dintre români preferă să sărbătorească Dragobetele, în timp ce 17,6% aleg Valentine’s Day. Alte 14,5% dintre persoane le celebrează pe amândouă, iar restul de 41,3% nu sărbătoresc niciuna dintre aceste zile.
Pentru unii, Valentine’s Day este o ocazie mai comercială și mai intens mediatizată de branduri și magazine, în timp ce Dragobetele prezintă o latură mai tradițională și mai apropiată de identitatea națională. În ultimii ani, însă, tot mai mulți români aleg să combine elemente ale ambelor sărbători, pentru a se bucura de două momente festive dedicate iubirii în luna februarie.
Valentine’s Day a devenit populară în România odată cu deschiderea către cultura occidentală. Pe măsură ce mijloacele de comunicare (televiziunea, internetul, presa scrisă) au început să promoveze intens sărbătoarea Sfântului Valentin, mulți tineri din mediul urban au adoptat-o ca pe un prilej de a-și declara iubirea prin gesturi romantice.
Paralel cu „invazia” Valentine’s Day, un segment al societății românești a dorit să-și păstreze autenticitatea și a început să promoveze Dragobetele ca alternativă autohtonă. Astfel, au apărut campanii de promovare a tradițiilor românești și evenimente dedicate acestei sărbători străvechi.
Pentru alții, însă, este pur și simplu un motiv în plus de a-și demonstra afecțiunea și de a petrece timp de calitate în cuplu. În același timp, se pot onora atât influențele occidentale, cât și cele străvechi românești, fără a renunța la niciuna.
Unele cupluri preferă să-și ofere daruri sau să facă gesturi romantice de Valentine’s Day (14 februarie), apoi să marcheze într-un mod mai tradițional Dragobetele (24 februarie) – cu o escapadă în natură, cu flori de primăvară sau cu reeditarea unor obiceiuri vechi.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.