Zeci de meșteri populari de peste Prut, dar și de la noi și-au dat întâlnire la festivalul Tradițiilor Românești care are loc în acest weekend în Piața Marii Adunări Naționale. Vizitatorii au putut admira, dar și cumpăra haine croșetate, dar și obiecte din ceramică, lemn sau lut,. Evenimentul care a început astăzi și se va încheia duminică, va culmina în fiecare seară cu un concert.
Piața Marii Adunări Naționale s-a transformat astăzi într-un spațiu, unde tradițiile și obiceiurile strămoșești au fost promovate. 50 de meșteri populari din România și de la noi și-au expus lucrările. Unul dintre ei este George Dimitriu venit de la București.
George DIMITRIU, MEȘTER POPULAR: „Eu lucrez în lemn cu cuțitul, fac cruci de mână, cruci de vatră, pristolnice, obiecte bisericești de obicei, candele, furci de tors, lăzi de zestre. Sunt autodidact, nu m-a învățat nimeni. Sunt aici pentru a treia oară, sunt deja veteran aici, îmi face plăcere și aștept deja să vin data viitoare.”
Iar Maria Marcu a venit din județul Constanța cu lucrări croșetate manual. Femeia participă pentru prima dată la festivalul organizat în Republica Moldova.
Marcu MARIA, MEȘTER POPULAR: „Botoși, căciuli, bentițe, căciuli pentru copii. Am făcut și o căciulă și o cos până acum. Au mai participat cei de la noi, de la Dobrogea, dar eu n-am fost. I-am spus domnului primar că dacă nu mă ia cu ei, îl penalizez.”
Și meșterii din Republica Moldova și-au pus în valoare lucrările așa cum au știut mai bine.
Ion AȘTEFĂNOAIE, MEȘTER POPULAR, REPUBLICA MOLDOVA: „Am venit cu lucrări tradiționale confecționate de mine și de soția mea. Eu sunt meșter în prelucrarea metalului. Ne bucurăm că se organizează astfel de târguri, este o unire a doua maluri.”
Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: „Aici a fost amenajată și o curte meșteșugărească unde fiecare vizitator poate încerca să țese un covor sau să confecționeze obiecte din lut.”
„Prezentăm publicului cum se fac obiectele din lut. Le prezentăm metode noi cum se fac obiectele.”
Cei veniți la festival au putut savura și din bucatele tradiționale, fiind amenajată o zonă de grătare. Evenimentul a început astazi și se va încheia mâine, iar în fiecare seară va avea loc câte un concert. Pe scenă vor urca artiști de la noi, dar și din România.
Valentin RĂDUCANU, SECRETAR DE STAT, DEPARTAMENTUL PENTRU RELAȚII CU REPUBLICA MOLDOVA: „Avem peste 50 de meșteri din România și din Republica Moldova. Avem artiști din România și Republica Moldova. Două zile pline de spectacol, de activități pentru cei care vin să viziteze aceste stand-uri.”
Festivalul Tradițiilor Românești se află la cea de-a treia ediție, iar intrarea este liberă.