Succesul miniseriei „Cernobil”, care examineaza cel mai mare accident nuclear din lume, a dus la o crestere considerabila a turistilor care vor sa vada centrala si localitatile abandonate.

Publicat:06.06.2019, 10:22

Zona a fost parasita in anul 1986, in urma accidentului de la centrala nucleara care se afla la 14,5 km nord-vest de localitatea Cernobil.

Miniseria HBO descrie urmarile exploziei reactorului nuclear, operatiunea de curatare a zonei si ancheta. Din distributie fac parte Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley si Emily Watson.

O agentie de turism ucraineana a raportat, de la debutul miniseriei, in luna mai, o crestere cu 40% a cererilor de vizitare a zonei, informeaza Reuters.

Un tur cu ghidaj in limba engleza costa, in medie, 100 de dolari de persoana. 

Arealul arata post-apocaliptic, cu caini si cladiri abandonate, daramate, invadate de vegetatie.

Orasul Pripeat, care avea in trecut o populatie de 50.000 de locuitori, majoritatea muncitori la centrala, ofera acum o imagine dezolanta, cu un parc de distractii abandonat. 

Sergiy Ivanchuk, director al SoloEast Tours, a declarat pentru Reuters ca firma a inregistrat, in luna mai 2019, o crestere de 30% a numarului turistilor care vor sa mearga in zona, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Rezervarile pentru iunie, iulie si august au crescut cu 40% de cand a debutat serialul HBO, a mai spus el.

Yaroslav Yemelianenko, director al Chernobyl Tour, a afirmat ca se asteapta la o crestere similara, de 30-40%, datorita show-ului TV.

Compania lui ofera tururi ale locurilor care apar in serial, inclusiv buncarul unde oficialii locali au decis initial sa nu evacueze zona in urma exploziei.

Din Kiev, aflat la 120 de kilometri, pleaca zilnic autocare cu turisti care viziteaza localitatile abandonate, vad monumentele dedicate victimelor si mananca la singurul restaurant din Cernobil. Ei sunt dusi apoi sa vada reactorul 4, care - din 2017 - este acoperit de un dom de 105 metri din metal. Ziua se incheie cu o plimbare prin Pripeat.

„Multi oameni vin, pun multe intrebari despre serial, despre evenimente. Oamenii sunt din ce in ce mai curiosi”, a spus ghidul Viktoria Brozhko, care sustine ca zona este sigura pentru vizitatori. „Pe parcursul intregii vizite in zona Cernobil, va expuneti la aproximativ 2 µSv (microsievert), ceea ce este egal cu cantitatea de radiatii la care ati fi expusi acasa timp de 24 de ore”.

Craig Mazin, creatorul serialului „Cernobil”, a vizitat zona inainte sa scrie scenariul. „Nu sunt un om religios, dar niciodata nu am fost mai plin de veneratie. Sa mergi pe unde au mers ei este straniu”.

Evacuarea zonei a fost hotarata dupa 36 de ore de la producerea accidentului. Un numar de 31 de oameni au murit pe loc, iar zeci de mii de oameni au parasit apoi zona. Numarul celor ucisi din cauza radiatiilor este inca un subiect de dezbatere.

Un studiu realizat in Belarus estimeaza ca numarul total al deceselor in urma cancerelor provocate de radiatii este de 115.000, fata de 9.000, cat estimeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Sursa: