Indraznet, inovativ, perfectionist, nebunesc, intuitiv, acestea ar fi doar cateva dintre "etichetele", pe care Steve Job, seful Apple, le-a primit pentru strategiile ori simplele sale idei. Unele au scandalizat, altele au revolutionat, dar cert este ca Apple a fost desemnata recent pentru al patrulea an consecutiv drept "Cea mai admirata companie din lume", dupa ce si-a dublat profitul fara de anul precendent.
Steve Jobs este un perfectionist, intotdeauna preocupat ca produsele pe care le pune in vanzare sa fie atat frumoase, elegante, cat si functionale, intuitive si inteligente, "perfecte", dupa cum ar spune fanii sai.
Steve Jobs (56 ani) este cofondatorul si directorul general al Apple Computer si a fost seful Pixar pana la achizitia acestui studio de animatie de catre Disney. Mai mult, Steve Jobs este si actionar al companiei Disney.
Viata si cariera lui Jobs
Viata lui Steve Jobs nu a fost deloc usoara: parintii sai biologici - doi studenti: ea din SUA si el din Siria, musulman - l-au abandonat si a fost adoptat de un cuplu din California.
Disciplina nu a fost niciodata punctul sau forte, iar Jobs a parasit facultatea dupa doar un semestru, desi s-a dus in continuare la unele cursuri, precum cel de caligrafie.
Dupa abandonarea facultatii, Jobs era fascinat de India si, ulterior, de budism.
In 1976, Jobs a fondat Apple impreuna cu Steve Wozniak si a fost unul dintre cei care au popularizat "PC-ul" si care au crezut in puterea si succesul, pe care interfetele grafice operate prin intermediul mouse-ului le pot avea.
Numai ca in 1985, Jobs pierde lupta pentru putere in fata consiliului de directori Apple si este nevoit sa plece din companie.
El paraseste, astfel, Apple in 1985 si infiinteaza o noua firma de computere - NeXT. Compania se dovedeste un succes, iar in 1996 este cumparata, culmea, de catre Apple.
Inainte de a co-infiinta Apple, Wozniak a fost hacker, dar, ulterior, a fost convins de Jobs sa asambleze primul calculator si sa-l vanda.
Macintosh a fost astfel primul calculator de dimensiuni mici, cu interfata grafica pentru utilizator, comercializat pe scara larga.
Ce a facut dupa ce s-a intors la Apple

In 1996, Jobs se intoarce la Apple, care era pe marginea prapastiei, multi considerand falimentul ca fiind iminent.
Cum intra in companie, Jobs se apuca si reziliaza o serie de proiecte, care consumau nemeritat de mult din resurse, si concediaza mai multi oameni.
Gurile rele spun ca angajatilor le era teama sa se urce in lift cu Jobs pe motiv ca ar urma sa-i concedieze doar pentru a mai taia din costurile companiei.
In 2000, Jobs devine director general permanent al Apple, iar compania incepe sa se extinda, sa se extinda si sa se extinda. Cu geniu, ar spune unii.
Asa au inceput sa apara si/sau sa dezvolte "minuni tehnologice" precum: Macbook, iPod, iTunes, iTunes Store, iPhone sau iPad.
Steve, vizionarul
...Asa ii spun toti cei care ii cunosc si iubesc produsele Apple, cei care ii urmaresc discursurile. Ei stiu ca Jobs este un model de urmat si ca nu exista prea multi manageri ca el in lume.
De exemplu, discursul pe care l-a tinut, in 2005, in fata absolventilor de la Stanford, este unul gustat nu numai de fanii sai si ai produselor Apple, dar si de oameni care pana atunci nu prea stiau cine este Steve Jobs.
Concluzia discursului este una devenita, intre timp, celebra: "Sa ai curajul sa-ti urmezi inima si instinctele. Acestea stiu deja ceea ce vrei sa devii."

Cei care au lucrat cu Jobs il descriu ca pe un perfectionist, obsedat de detalii si de design.
Unii vorbesc ca Jobs a renuntat la un moment dat si la mobila din casa si a doar pastrat o lampa, un tablou, un pat si un birou.
Se mai spune despre el ca este obsedat de buna organizare si ca echipele Apple au mereu 100 de membri, indiferent de segmentul in care lucreaza.
O strategie pe care Apple o aplica in politica sa de personal este sa nu angajeze doar experti in tehnologie, ingineri, care sa nu aiba prea multa imaginatie, ci cauta oameni pasionati de muzica, poezie, biologie sau istorie.
Poate de asta drumul Apple a plecat de la computere, dar a mers mai departe in directii suprinzatoare precum Final Cut Pro, iPod, iPad, iTunes sau iPhone.
Jobs se reorienteaza in 1986 si cumpara Pixar, companie care va produce ulterior succese ca Toy Story, Finding Nemo, Ratatouille, WALL-E sau Up.
In ianuarie 2006, Disney a fost de acord sa cumpere Pixar, iar Jobs a devenit actionar al Disney.
Recent, Jobs a intrat in concediu medical pentru a treia oara in ultimii sapte ani, fapt care a provocat ingrijorare printre actionarii Apple.
Valul de ingrijorare este legat de sanatatea lui pentru ca in 2004 a fost operat de cancer, iar in 2009 a suferit un transplant de ficat.