Dolarul american a scăzut joi în raport cu principalele monede, atingând un minim al ultimilor 10 ani în raport cu francul elvețian, o monedă de refugiu, în timp ce piețele au asimilat revenirea dramatică a președintelui Donald Trump asupra tarifelor, transmite Reuters, potrivit hotnews.ro.
Trump a uimit piețele financiare miercuri prin suspendarea taxelor vamale abrupte impuse partenerilor comerciali, care intraseră în vigoare cu mai puțin de 24 de ore înainte. Liderul de la Casa Albă a înghețat timp de 90 de zile aplicarea tarifelor din așa-numita „de Ziua eliberării”, dar a menținut o taxă generală de 10% pentru majoritatea țărilor.
Acțiunile globale au înregistrat o scădere drastică, iar dolarul a continuat să se deprecieze vineri, în timp ce o vânzare frenetică de obligațiuni a creat un final dur pentru săptămâna marcată de taxe vamale reciproce la nivel mondial, care au alimentat temerile unei recesiuni profunde și au clătinat încrederea investitorilor în activele din SUA.
Această anxietate a generat o mișcare către activele sigure, trimițând francul elvețian la un maxim istoric față de dolar și aurul la un nou maxim, acestea fiind generate de decizia președintelui american Donald Trump.
Analiștii și investitorii din întreaga lume au indicat această săptămână ca fiind o vânzare abruptă a obligațiunilor și slăbiciunea dolarului ca dovezi că încrederea în cea mai mare economie din lume a fost afectată.
„Exod din activele americane”
„Există cu siguranță un exod din activele americane. O monedă în scădere și o piață a obligațiunilor care se depreciază nu sunt niciodată un semn bun,” a declarat Kyle Rodda, analist senior al piețelor financiare la Capital.com. „Aceasta depășește pur și simplu anticiparea unei încetiniri a creșterii și a incertitudinii comerciale.”
În Asia, indicele Nikkei din Japonia a scăzut cu 4,5% , în timp ce acțiunile din Coreea de Sud au scăzut cu 1,7%. Indicele MSCI care măsoară acțiunile din Asia-Pacific, excluzând Japonia, a fost cu 0,5% mai mic.
Și indicii bursieri S&P 500 și Nasdaq au scăzut cu aproximativ 1% fiecare, după o cădere bruscă în timpul nopții.
„Perspectiva pe termen scurt pentru activele de risc globale rămâne incertă, având în vedere îngrijorările legate de creștere și inflație, sentimentele fluide și evoluțiile rapide pe frontul comercial și al tarifelor,” a spus Vasu Menon, director general al strategiei de investiții la OCBC Bank din Singapore.
Taxe vamale și mai mari pentru China
Investitorii se confruntă cu îngrijorări legate de escaladarea războiului comercial sino-american, după ce Trump a crescut tarifele pentru importurile chineze, ajungând la 145%.
China a răspuns, majorând taxele vamale pentru SUA cu fiecare creștere a tarifelor de către Trump, alimentând temerile că Beijingul ar putea crește impozitele peste cele actuale de 84%.
Acțiunile chineze au început vineri într-o notă calmă. Indicele CSI300, care include acțiuni blue-chip, a scăzut cu 0,5%, în timp ce indicele de referință Hang Seng din Hong Kong a înregistrat o scădere de 0,38%.
James Athey, manager de venit fix la Marlborough, a afirmat că perspectiva rămâne mai întunecată și mai umbrită de incertitudine decât în urmă cu o lună. „Există încă atât de multe întrebări fără răspuns și imposibil de răspuns.”
Dolarul american a fost supus unei vânzări constante în ultimele săptămâni, comercianții căutând refugiu în yenul japonez, francul elvețian și euro.
Dolarul, în cădere liberă
Vineri, dolarul a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani față de francul elvețian și un minim de șase luni față de yen. Euro a crescut cu 1,7%, ajungând la 1,13855 dolari, un nivel care nu mai fusese atins din februarie 2022.
Indicele dolarului, care măsoară valoarea acestuia față de alte șase valute, a scăzut sub 100, pentru prima dată din iulie 2023. Scăderea dolarului a adus un oarecare sprijin pentru unele valute din piețele emergente, inclusiv ringgitul malaezian.
Piețele au ignorat în mare parte datele publicate de Departamentul Muncii din SUA, care arătau că prețurile consumatorilor au scăzut neașteptat în martie, deși îmbunătățirea inflației este puțin probabil să se mențină în urma tarifelor.
Între timp, o vânzare violentă de obligațiuni de stat americane în această săptămână, aducând aminte de perioada COVID-19, a reaprins temerile legate de fragilitatea celei mai mari piețe de obligațiuni din lume.
Prețul petrolului continuă să scadă
Randamentele obligațiunilor pe 30 de ani au crescut la 4,90%, îndreptându-se spre cea mai mare creștere săptămânală din cel puțin 1982.
În ceea ce privește mărfurile, prețul aurului a atins un nivel record, datorită cererii pentru refugii sigure. La ultima raportare, aurul a crescut cu 1,25%, ajungând la 3,214 dolari pe uncie.
Prețurile petrolului au scăzut în primele tranzacții de vineri, după ce joi s-au stabilit cu mai mult de 2 dolari pe baril mai jos. Țițeiul West Texas Intermediate din SUA a scăzut cu 0,48%, în timp ce țițeiul Brent a scăzut cu 0,46%.