Leul moldovenesc continua, pentru a treia luna consecutiv, procesul sau de apreciere fata de cosul valutar IVM-10. Saptamana trecuta acesta a atins o noua cota maxima, de 95,75 puncte, ceea ce inseamna o cotatie cu 4,25% mai mare decat la inceputul anului. Despre aceasta anunta expertul in politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ionita, care a efectuat in acest sens o analiza, scrie viitorul.org

Publicat:10.08.2020, 12:49

Potrivit expertului, in perioada 3-9 august 2020 leul moldovenesc s-a apreciat cu 0,75% fata de toate cele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali din IVM-10 si ai Moldovei. Cel mai mult saptamana trecuta leul moldovenesc s-a apreciat fata de lira turceasca (+3,33%), rubla rusa (+2,16%) si rubla belarusa (+1,84%).

Veaceslav Ionita sustine ca de la inceputul anului leul moldovenesc s-a apreciat in mediu cu 4,25% fata de cele 10 valute din IVM-10. El a devenit mai puternic fata de opt valute si s-a depreciat fata de doua valute. Cel mai mult leul moldovenesc s-a apreciat fata de lira turceasca (+18,80%), rubla rusa (+18,57%) si hrivna ucraineana (+16,82%). In aceeasi perioada, valuta moldoveneasca s-a depreciat fata de euro (-2,21%) si leul romanesc (-0,89%). Ultima data dolarul american a avut o cotatie atat de joasa fata de euro in mai 2018.

„In linii mari, in 2020 leul moldovenesc, in relatie cu valutele de baza dolarul american si euro, copie comportamentul leului romanesc”, sustine expertul.

Economistul opineaza ca dolarul american in luna iulie-august a inregistrat ce-a mai puternica depreciere (-5,00%), din ultimii trei ani, fata de euro. Cotatia lui a scazut de la 1,125 USD/EURO la inceputul lunii iulie pana la 1,182 in prima saptamana din august.

Veaceslav Ionita mentioneaza ca deprecierea dolarului american are loc pe fundalul crizei din USA provocate de COVID-19. Totodata pe fundalul luptei politice din ajunul alegerilor prezidentiale si incapacitatea congresului american de a se intelege privind masurile economice anticriza. „Donald Trump a fost nevoit sa adopte la finele saptamanii trecute patru legi anticriza ocolind congresul. Insa toate aceste masuri nu prea ajuta, dolarul american continue procesul de depreciere”, constata Veaceslav Ionita.

Potrivit expertului, in aceasta lupta intre euro si dolar, leul moldovenesc pe tot parcursul lunii iulie a avut o pozitie neutra. Daca analizam cotatia leului moldovenesc fata de cosul valutar EURO&USD, atunci observam ca aceasta s-a pastrat la nivelul de 18.37 puncte pe tot parcursul lunii iulie. Altfel spus, leul moldovenesc s-a depreciat putin fata de euro (-1,5%) si s-a apreciat fata de dolarul american (+3,5%). In luna iulie, leul moldovenesc s-a plasat exact pe mijloc intre cele doua valute de baza. Insa, in prima saptamana din august, leul moldovenesc s-a apreciat (+0,5%) fata de ambele valute din cosul valutar EURO&USD. Drept rezultat, in prezent totusi, leul moldovenesc se lipeste mai tare de valuta puternica din acest moment euro si se indeparteaza de dolarul american.

Dupa cum a mentionat economistul, dolarul american continua deprecierea sa fata de majoritatea valutelor. In saptamana 3-9 august majoritatea valutelor din IVM-10 s-au apreciat fata de dolarul american. Cel mai mult s-a apreciat leul moldovenesc (+1,01%), coroana ceha (+1,01%) si zlotul polonez (+0,86%). Totodata, trei valute, care in prezent sunt si cele mai puternic depreciate fata de USD, au continuat procesul de depreciere. Cel mai mult s-a depreciat lira turceasca (-2,40%).

Veaceslav Ionita mai precizeaza ca de la inceputul anului, sase valute din IVM-10 sunt mai puternice decat dolarul american si alte patru valute sunt mai slabe. Cele mai puternice valute fata de dolarul american, comparativ cu inceputul anului, sunt euro (+5,31%), leul romanesc (+4,07%) si leul moldovenesc (+3,22). Cele mai depreciate valute fata de USD de la inceputul anului sunt lira turceasca (-19,18%), rubla rusa (-18,85%) si hrivna ucraineana (-16,35%).

Potrivit expertului, leul moldovenesc puternic este benefic pentru populatia Moldovei, deoarece produsele de import sunt in mediu cu 4,25% mai ieftine, doar datorita cursului valutar. Drept consecinta, un leu puternic permite scaderea semnificativa a inflatiei, cea ce este benefic pentru populatie in conditii de criza economica. Pe partea opusa, leul puternic loveste in producatorul autohton in special agricultori si procesatorii productiei agricole.

Astfel, leul moldovenesc s-a apreciat puternic fata de toate cele patru valutele regionale: rubla belarusa, rubla rusa, lira turceasca si hrivna ucraineana. Aceste patru tari asigura aproape jumatate din importurile noastre de produse agricole si alimentare. In mediu, leul moldovenesc s-a apreciat fata de aceste patru valute, cu 17,4%, de la inceputul anului. Aceasta inseamna ca produsele agricole si alimentare din aceste tari, doar datorita cursului valutar sunt cu 17,4% mai mici decat cele moldovenesti.

„Putem spune ca agricultorii moldoveni in acest an sunt loviti de trei factori: criza economica provocata de COVID-19, cea mai puternica seceta si cursul valutar nefavorabil”, sustine Veaceslav Ionita.

Potrivit economistului, Banca Nationala este nevoita sa oscileze intre interesele populatiei si interesele agentilor economici, in conditii de turbulente puternice pe plan international in special in relatia USD-EURO. Totodata, BNM trebuie sa intervina lent, cel putin pentru a reintoarce leul moldovenesc la valoarea de la inceputul anului, si sa mentina pozitia de mijloc in lupta dintre EURO-USD.

Sursa: