Saptamana curenta Leul Moldovenesc a continuat tendinta de depreciere din ultimele doua luni si cursul valutar fata de valutele principalelor parteneri comerciali IVM-10 a ajun la nivelul de la inceputul acestui an, spune expertul in politici economice, Veaceslav ionita.

Publicat:04.12.2020, 10:50

Potrivit expertului, comparativ cu inceputul anului 2020, Leul Moldovenesc s-a depreciat cel mai tare fata e EURO (-8,1%). Astfel la inceputul anului cursul valutar era de 19,24 Lei/Euro, iar saptamana aceasta cursul leul a scazut cu 1,55 lei, pana la 20,79 Lei/Euro.

Saptamana curenta Leul Moldovenesc a continuat tendinta de depreciere din ultimele doua luni si cursul valutar fata de valutele principalelor parteneri comerciali IVM-10 a ajun la nivelul de la inceputul acestui an.

Senzatia de depreciere puternica a Leului Moldovenesc, este determinata de aprecierea EURO fata de Dolarul American pe pietele internationale. Astazi Euro a atins cea mai inalta cotatie fata de Dolarul American din ultimii doi ani si jumatate.

 

Comparativ cu Dolarul American cursul Leului Moldovenesc a ramas practic neschimbat (-0,4%) fata de inceputul anului. Leul s-a depreciat fata de Dolarul American cu doar 6 banuti, de la 17,20 Lei/USD la inceputul acestui an pana la 17,26 Lei/USD saptamana curenta.

"Dupa cum am mentionat mai sus senzatia de depreciere a Leului moldovenesc este determinata de deprecierea Dolarului American fata de EURO si faptul ca in acest proces Leul Moldovenesc se tine mai aproape de Dolar si nu de Euro.

Trebuie de mentionat ca Leul Moldovenesc continua sa fie mult mai apreciat fata de valutele regionale, Lira Turceasca (+23,6%), Rubla Belarusa (+18,3%) si Rubla Ruseasca (+17,8%). Acest fapt loveste puternic in exportatorii nostri. Daca la inceputul acestui an, producatorii agricoli, care exportau in Rusia la fiecare o mie de ruble rusesti ei primeau 278 lei, astazi ei primesc doar 228 lei, sau cu 50 lei mai putin la fie care mie de ruble. Aceasta pierdere este deseori mai mare decat tot profitul asteptat de ei", a scris Veaceslav Ionita.

In opinia noastra factorul de baza care influenteaza in prezent cursul valutar din Moldova sunt de origine externa si anume evolutia EURO fata de USD si deprecierea puternica a valutelor regionale fata de principalele valute EURO & USD.

Pe plan intern nu exista factori economici fundamentali, care ar determina deprecierea Leului. De regula in preajma alegerilor noi asistam la o presiune pe piata valutara, care determina o depreciere a leului. Insa de aceasta data aceasta presiune daca si a existat a fost una extrem de mica. Banca Nationala nici nu a considerat necesar sa intervina, iar rezervele valutare ale BNM in aceasta perioada au atins cota maxima istorica de aproape 3,6 miliarde USD. Acum a fost inregistrat cel mai rapid ritm de crestere a rezervelor valutare din istoria Moldovei. Ele cresc in mediu cu 3,3 milioane USD pe zi, cea ce este de 2,4 ori mai mult decat la precedentul record de crestere a rezervelor inregistrat in perioada 2016-2018.

"In urmatoarea perioada cel mai probabil, datorita sarbatorilor de iarna v-om asista la un proces de intarire a Leului Moldovenesc fata de majoritatea valutelor, insa apoi va urma o noua tendinta de depreciere usoara. In felul acesta BNM asigura un echilibru intre interesele cetatenilor si a mediului de afaceri", sustine expertul.

Sursa: