Cand vorbim despre marile centru financiare ale lumii ne gandim la New York, Londra, Paris sau Tokio. Cand vine vorba, insa, despre cel mai important centru financiar al Europei, orasul german Frankfurt poate fi considerat, pe buna dreptate, o putere din acest punct de vedere, scrie Wall Street Journal.


Aici isi au sediile unele dintre cele mai mari banci scomerciale din Europa si doua dintre cele mai mari banci centrale: Banca Centrala Europeana si Banca Nationala a Germaniei (Bundesbank).
 
In acelasi timp, daca Deutsche Börse AG achizitioneaza NYSE Euronext, dupa cum intentioneaza, bursa din Frankfurt se va lega de cea mai mare bursa din lumea, cea de la New York.
 
De asemenea, in Frankfurt se gaseste unul dintre cele aglomerate aeroporturi din lume si tot aici isi au sediile centrale cele mai mari companii, cum ar fi KPMG.
 
Toate acestea intr-un oras despre care rezidentii spun ca il pot parcurge in doar 20 de minute, mai ales ca transportul in comun merge, cum altfel, decat nemteste.
 
Industria, pe de alta parte, este aproape pe cale de disparitie. Majoritatea fabricilor din Germania sunt localizate in sudul tarii, iar aeroportul si cartierul bancar din Frankfurt au dus la transformari radicale ale arhitecturii orasului, mai ales in ceea ce priveste cladirile de birouri.
 
Legaturile orasului cu lumea financiara s-au creat inca din Evul Mediu, cand Frankfurtul era un dezvoltat centru mestesugaresc. Mai tarziu, dupa aparitia tiparului, foarte aproape de Mainz, au aparut targurile de carte si a inceput dezvoltarea bancilor. Tot aiuci se tipareau bani pentru monarhii germane si austrieci.
 
Importanta financiara a Frankfurtului s-a cladit pe parcursul anilor, cu suisuri si coborasuri. O puternica lovitura primita de oras a fost in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Frankfurul a fost distrus in proportie de 70%.
 
Lucrurile s-au schimbat din nou, dupa razboi, cand capitala Germaniei afost mutata la Bonn, zona din jurul acesteia devenind noul centru industrial si de afaceri al tarii. In aceasta perioada, Frankfurtul si-a recapatat rolul de capitala financiara a tarii. Tot acum, orasul a fost reconstruit in stil modern, aici gasindu-se si cei mai inalti zgarie-nori din Germania. Tocmai de aceea, orasul mai este numit si “Mainhattan”, cu referire la raul Main si la cartierul celebru al New Yorkului.
 
Iar in zilele noastre, orasul a intrat in era post-criza. Cu o economie in continua crestere, spre deosebire de alte state din Europa, Germania a reinviat spiritul orasului.