In cazul decesului sotului/sotiei, care a obtinut dreptul la pensie pentru limita de varsta, intr-un termen mai mic de cinci ani de la data obtinerii acestui drept, sotul/sotia ramasi in viata vor putea ridica pensia acestuia integral, pana la atingerea termenului de cinci ani de la deces. Pensia de urmas va putea fi ridicata impreuna cu propria pensie, scrie Bizlaw.md
O astfel de propunere se regaseste intr-un proiect de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.
Perioada in care pensia sotului/sotiei decedate va putea fi ridicata va fi calculata dupa formula T = 5 - p.
T - perioada pentru care urmasii vor beneficia de dreptul la pensie
p - perioada in care asiguratul a beneficiat de dreptul la pensia pentru limita de varsta
Astfel, daca asiguratul va deceda mai devreme de cinci ani de la data realizarii dreptului la pensie, pensia pe care o primea va fi achitata urmasilor sai (copiilor pana la 18 ani sau sotului/sotiei) pe un termen care, in cumul cu perioada care s-a scurs de la data pensionarii, constituie cinci ani.
De exemplu, daca asiguratul a decedat la doi ani de la data pensionarii, urmasii sai vor ridica pensia integrala a acestuia inca trei ani.
Autorii initiativei mentioneaza ca statul trebuie sa asigure un minim de cinci ani de primire a pensiei de catre urmasi, in cazul decesului timpuriu al asiguratului. Totodata, proiectul este promovat ca raspuns la majorarea varstei de pensionare.