Sunt tot mai multe afaceri de familie in Romania, iar unele dintre acestea, au mare succes.

Inclusiv un studiu facut la nivel mondial arata ca atunci când sunt implicati oameni apropiati, totul merge mai usor, iar încrederea nu este doar în interior, ci vine si din partea clientilor.

Familia Iacob a pornit o afacere în industria carnii în urma cu 25 de ani. A început cu 2 purcei si un vitel si a ajuns la 20 de magazine si peste 400 de angajati. 40% din productie merge la export.

Marcel Iacob, proprietar: “Eu conduc fabrica, sora mea conduce ferma, doamna mea conduce echipa de catering, fiica mea este responsabila de marketing. E mult mai usor sa te întelegi cu familia.”

Fiul cel mare a mers la studii în domeniu în Austria ca sa fie pregatit atunci can va prelua afacerea tatalui.

Eduard Iacob, fiul proprietarului: “Din joaca am participat la muncile lor, iar dupa ce am studiat în domeniu m-am alaturat echipei. Lucrurile în cariera au mers mult mai rapid.”

Si într-o familie de viticultori fiul a studiat arta vinului si a accesat fonduri europene ca sa extinda afacerea mostenita.

Florin Stegariu: “La 20 de ani, anul 1 sau 2 de facultate aveam o gramada de întrebari, am sters de praf toate visele si sa încep o calatorie prin Europa la multe crame. Acela a fost momentul zero, chemarea mea”.

La 25 de ani Marius, care s-a pregatit ani zile pentru o cariera în domeniul IT a luat decizia sa se întoarca acasa în localitatea Unirea, din judetul Alba, si sa se ocupe de lactate.

Marius Bacu - managing partner: ”În fabrica erau aproximativ 10 oameni când am preluat afacerea acum sunt 70, afacerea a crescut mult atunci ne jucam cu câteva sute de litri pe zi de lapte si acum procesam 15 tone de lapte pe zi. Facem brânzeturi pe care le vindem în toata Europa.”

Afacerea cu piatra naturala a familiei Neamtu din judetul Brasov e la a doua generatie. Cei doi nepoti de doar 10 ani participa deja la sedinte.

Razvan Neamtu, administrator firma: “Ei pun nume acelor produse noi si creeaza simbolul acelui produs. O afacere de familie nu este condusa doar de profit, ea este condusa si de randament, este condusa si de inovatie, este condusa si de integritate.”

Un raport al Global Family Business Survey arata ca în România procentul afacerilor de familie cu perspective de crestere este de 71%. Specialistii spun ca aceste firme sunt pornite cu mai mult entuziasm si prezinta mai multa încredere.

Dan Chirlaşan, conferentiar facultatea de economie: “Când o afacere este pornita în interiorul unei familii, o data cu businessul se transmit si bunele practici”

 Cristina Gavriluţa, sociolog: “Prezinta un grad mai mare de încredere. Cei care lucreaza se gândesc mai mult la sanatatea familiilor, au o mai mare atentie pentru clientii lor.”

 În studiul facut la nivel global cu privire la afacerile de familie, 69% dintre participanti au declarat ca cifra de afaceri a crescut, 84 % sustin ca veniturile o sa continua sa creasca si 16% se asteapta chiar la o crestere agresiva.