Iesim in oras sau stam acasa, mancarea chinezeasca pare una din variantele preferate, nu numai de romani, dar si de majoritatea europenilor sau americanilor.

Desi pare a fi o alimentatie sanatoasa, sa fim seriosi-unele dintre felurile de mancare nu reprezinta cea mai sanatoasa optiune valabila! Mult orez, cu multe ingrediente, multe prajite, sosuri dulci, banuite a fi imbunatite si cu monoglutamat de sodiu, dar si din cauza combinatiilor multiple, mancarea chinezeasca ingrasa, in primul rand.

Si este foarte diferita de mancarea pe care o poti consuma cand mergi in China! Orientul inca are misterele lui in fata carora noi, ignorantii, ne pacalim.

Era o gluma care spune ca “Pamantul va ramane fara hrana atunci cand chinezii vor incepe sa manance cu lingura!”. Este adevarat ca ritualul betisoarelor limiteaza cantitatile ingerate, imbie la combinatii si te determina sa mananci mult mai atent. De asemenea, mancarea nu se imbiba prea mult in sos, care de cele mai multe ori este asezat intr-un minuscul castronas separat, astfel incat cantitatea recoltatata pe betisoare este minima. Poate ca asta ar fi unul din secretele mentinerii siluetei!

Pe de alta parte, orezul chinezesc adevarat nu ingrasa! Este orez de tip integral si in aceste conditii, chinezul isi poate permite sa il amestece cu ou, fructe de mare, legume calite si chiar putin porumb si mazare, constituind o portie completa de mancare sanatoasa. Un astfel de bol satios contine in jur de 350 de calorii.

Caloriile din mancarea chinezeasca:
Problema este ca pe la noi, in restaurantele chinezesti sau take away, orezul folosit este cel alb, de alimentara, cu mult amidon. In plus, gatit “cu de toate”, poate contine foarte multa grasime (unii zic ca 70% din nivelul permis pe o zi-adica in jur de 50 g) si de asemenea, sare-sau mai bine zis sodiu-cat pentru toata ziua. De aceea specialistii va recomanda sa optati mai degraba pentru orezul brun si sa-l comandati cat mai simplu.

In loc de orez sau faimoasele noodles, puteti opta pentru variantele de vegetale, care merg mai bine si din punct de vedere nutritional in combinatie cu carnea, fie ea de pui, vita, porc, peste, fructe de mare.

Cat despre fructele de mare, nutritionistii chinezi spun ca este bine sa le consumam pentru aportul important de siliciu si fosfor, insa cat mai rar, intrucat au un mare potential alergen.

Atentie si la sosul de soia! Varianta care se gaseste in supermarket are mult sodiu, zahar, glutamat de sodiu si alti stabilizatori, rezultand un aport caloric destul de mare. Cauta varianta “light”!

Este adevarat ca daca orezul este amestecat si cu o portie de noodles (paste chinezesti), pachetele de primavara, pui cu sos de lamaie si inca o portioara de carne de porc cu sos dulce acrisor, toata povestea se ridica la aproape 1000 de calorii, ceea ce ar cam insemna 70% din necesarul unei femei tinere, pe zi. Inlocuind insa porcul cu o bucata mai slaba de “vita cinci arome”, de exemplu, si de asemenea, pachetelele de primavara cu legume calite, reducem o portie “pe saturate” la numai 550 de calorii, ceea ce este mult mai rezonabil pentru o cina, de exemplu.

Una dintre cele mai calorice bunatati chinezesti este faimoasa rata Peking, cu crusta crocanta si aromata, unsa cu miere si felurite mirodenii, rotisata si coapta in grasiema proprie pana ajunge la culoarea bronzului.

O simpla portie ajunge la 650 de calorii, ca sa nu mai vorbesc ca servirea traditionala se face in clatita, unsa cu sos dulce si gros de prune (un fel de magiun), alaturi de crochete minuscule de castravete, delicatesa care urca astfel la 1000 calorii pentru doua astfel de miniclatite.

Feriti-va de fainoasele chinezesti! Daca tineti la silueta, alegeti carnea de pui in alta varianta decat “pui Shanghai”, vestitele bucatele pane, “date” si prin susan, care ajung la 400-500 calorii pe portie de patru bucati. Daca la acestea adaugam orezul, sosul soia si o granitura de legume, ajungem imediat la mia de calorii! Puiul cu cinci arome de exemplu are mai putin de 250 de calorii pe bol si este foarte gustos.

Iata cateva exemple de preparate populare chinezesti si aportul caloric al unei portii:
– pachetele de primavara: 115 calorii pe portia mica
– orez prajit: 363 calorii per portie
– vita Chow Mein: 320 calorii per portie
– supa de pui si porumb: 160 calorii per portie