Letonia, Lituania și Estonia au început azi sincronizarea rețelelor energetice cu sistemul energetic continental, după ce ieri s-au rupt complet de sistemul sovietic de alimentare cu energie electrică. Cele trei țări baltice care fac parte acum din Uniunea Europeană și din NATO s-au decuplat de reţeaua rusă, la care sunt conectate încă de pe vremea URSS, pentru a împiedica Moscova să o folosească drept armă de șantaj împotriva lor.
Acesta este momentul istoric când Letonia s-a deconectat de la sistemul energetic rusesc.
Procesul de deconectare de la reţeaua electrică rusă pentru a se integra în sistemul european, un proces lansat cu ani în urmă a devenit urgent după invazia Moscovei în Ucraina.
Kaspars MELNIS, MINISTRUL LETON AL ENERGIEI:” Este un eveniment important. Am ajuns aici din 2009, după mai bine de 15 ani și este momentul deconectării și nu este importantă decuplarea cât conectarea la sistemul european de electricitate, care este unul mai stabil, iar sistemul nostru este sub controlul nostru.”
Prin ceremonii simbolice Letonia, Lituania și Estonia au scăpat de unul dintre ultimele vestigii ale celor 50 de ani de ocupație sovietică – o rețea electrică controlată de Rusia.
Gitanas NAUSEDA, PREȘEDINTELE LITUANIEI: “Acesta este ultimul element al dependenței noastre de sistemul energetic rus sau belarus.”
Procesul de desprindere a durat mulți ani din cauza numeroaselor probleme tehnologice și financiare și a necesității de a diversifica aprovizionarea, în special prin cabluri submarine.
Igor KRUPENSKI, EXPERT ÎN ENERGETICĂ, TALLIN, ESTONIA: “Atât Estonia, Lituania, cât și Letonia au trebuit să construiască rețele magistrale de energie sau prin aer sau subterane și plus la asta a fost nevoie de construcția unor compensatoare sincron, care permit să fie menținut fluxul fără operatorii din Rusia.”
Până astăzi balticii erau încă dependenți de Rusia pentru un flux stabil de energie electrică, esențial pentru aparatele care necesitau o alimentare fiabilă, în special în procesele industriale. Retragerea din BRELL le va consolida securitatea energetică.
Acest proiect a fost declarat prioritar de către Comisia Europeană. Uniunea Europeană a alocat peste 1,2 miliarde de euro pentru implementarea sa. Costul total este estimat la 1,6 miliarde de euro.
Dan JORGENSEN, COMISARUL EUROPEAN PENTRU ENERGIE: ”Este vorba de securitate, de a nu fi dependent. Nicio țară europeană nu ar trebui să fie dependentă de Rusia, cu nimic. Deci, securitatea este pe primul loc, dar, de asemenea, este vorba de competitivitate și decarbonizare.”
Astăzi cele trei state au început integrarea în rețeauan europeană prin intermediul Poloniei. Există temeri de noi sabotaje și campanii de dezinformare, dar Estonia, Lituania și Letonia au luat în calcul toate scenariile. Mai multe cabluri de telecomunicații și energie au fost avariate în Marea Baltică în ultimele luni, în ceea ce oficialii NATO numesc războiul hibrid purtan de Rusia.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.