„Nu felul cum sunt organizate, ci lipsa de predictibilitate a instituțiilor este problema”, susține profesorul de științe politice de la Universitatea din Houston, Alin Fumurescu. Acesta a comentat pentru publicul HotNews decizia Biroului Electoral Central român de a respinge candidatura la prezidențiale a lui Călin Georgescu, dar și presiunile care vin din America din partea unor apropiați ai lui Donald Trump, precum Elon Musk, transmite hotnews.ro.
„Trump, și implicit MAGA, au rămas cu senzația că alegerile Trump-Biden au fost „furate”. Așa că există o suspiciune automată față de orice interferență în alegeri”, explică profesorul Alin Fumurescu, de ce Elon Musk a scris atât de mult despre ceea ce se întâmplă cu alegerile din România.
Alin Fumurescu are două masterate în științe politice la Institutul Européen des Hautes Études Internationales (Nisa) și la University of Missouri. Teza sa de doctorat a fost susținută la Indiana University. În prezent este profesor la University of Houston.
– Presupun că ați văzut știrile din România legate de blocarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale de către BEC. Ca o perspectivă din SUA: cum vedeți această decizie?
– Alin Fumurescu: Problema nu este ce cred eu. Acesta e sistemul juridic, cu asta defilăm. Ce mă îngrijorează acum, mai ales după haosul de la alegerile din decembrie, este lipsa de predictibilitate a instituțiilor. Repet: nu neapărat felul în care sunt organizate instituțiile – sunt foarte multe variante posibile, și multe există deja în diferitele democrații liberale. Problema e lipsa de predictibilitate.
– Membrii BEC sunt: 5 judecători de la Înalta Curte, 2 reprezentanți ai AEP (numiți politic) și 7 reprezentanți ai partidelor. Cum vedeți faptul că pe dreptul unei persoane de a candida se pronunță 7 reprezentanți ai unor partide politice? Vi se pare o procedură corectă ca reprezentanți ai partidelor să tranșeze legitimitatea candidaturilor?
– În teorie, este o problemă, dar în practica e și o recunoaștere a unei stări de fapt – din păcate: În toate instituțiile, inclusiv a celor juridice, teoretic cel puțin expuse influențelor politice, în practică, însă, sunt vizibil sensibile la aceste influențe. Se mai întâmplă și în SUA, s-o recunoaștem, chiar și la Curtea Supremă, ca să nu mai vorbim de cele federale sau de stat, dar nu la asemenea dimensiuni perceptibile. Judecătorii au mândria lor de breaslă.
„Există o suspiciune automată față de orice interferență în alegeri”

– Care sunt instituțiile din SUA care se pronunță asupra dreptului de a candida a persoanelor înscrise în cursa electorală?
– Dacă ne referim strict la alegerile prezidențiale, altminteri competiții electorale exista la diferite niveluri – oraș, districte, stat, Congres -, nu știu sa fie vreo restricție expresă. Ce-i drept, însă, nici acuzații de asemenea gravitate precum cele de-acum din România n-au fost aduse. Din cate știu, n-a fost nimeni acuzat de declarații repetate împotriva democraților sau a multipartidismului, trădare, încercare de lovitură de stat, s.a.m.d.. Acuzațiile la adresa lui Trump de „insurecție” au venit după sfârșitul mandatului și, ulterior, respinse. Dar nici experiența/memoria regimurilor totalitare, antidemocratice, nu există în SUA. Prin urmare, nici anticorpii nu sunt atât de numeroși.
– În ultima vreme, situația politică din România a intrat în atenția mai multor oficiali americani din administrația Trump. De ce credeți că se întâmplă acest lucru? Spre exemplu, cum ar trebui interpretate luările de poziție ale lui Elon Musk referitoare la România (numai astăzi a avut 3 postări pe X despre interzicerea candidaturii lui Georgescu)?
– Pe de-o parte, există în rândurile MAGA o ură aproape viscerală împotriva „stângii” – atât de vag definită încât sub umbrela acestei acuzații poate intra oricine și orice, atat în SUA cât și în Europa. Trump, și implicit MAGA, au rămas cu senzația că alegerile Trump-Biden au fost „furate”.
Așa că există o suspiciune automată față de orice interferență în alegeri. Iar cazul lui Musk este și mai simplu: după cum a recunoscut singur – și-a arătat-o la propriu – îi place drujba.
Așa a procedat și cu tăierile pentru „eficientizarea” guvernului, până chiar și Trump a văzut ca unele nu se justifică, așa că i-a mai domolit zelul și chiar a declarat că reducerile se vor produce de-acum „cu bisturiul”. Doar nu credeți ca Musk sau alții au timp pentru înțelegerea detaliilor sau a nuanțelor. Aici ar trebui să intervină nivelurile doi sau trei – dacă exista și dacă sunt lăsați să vorbească liber. Nu sunt paralizați nici de autocenzură și nici de lingușeală.
– Cum credeți că ar trebui să reacționeze autoritățile din România la presiunile din SUA?
– Cum au făcut-o și până acum de cand Trump a schimbat macazul – sau pare că l-a schimbat – cu prudență. Ca un post-scriptum, am primit un email de la un fost doctorand din China, acum profesor universitar și el în țara lui natală, în care-mi spune ca știrea despre Georgescu a apărut până și la ei! Să recapitulăm țările îngrijorate de soarta lui: China, Rusia și … Elon Musk! (plus un congressman).
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.