Trei romani din Bihor au pus la cale o inselatorie in valoare de 1,5 milioane de euro in Germania. Barbatii fac parte dintr-o grupare care a falsificat acte pentru a obtine ilegal alocatii pentru copii si ajutoare pentru firmele aflate in dificultate. Doi dintre ei au fost arestati deja, iar al treilea tocmai a fost gasit in Romania. 

Publicat:23.02.2021, 15:12

Casele care apartin familiei de romani certati cu legea in Germania ies in evidenta in satul Cheriu, din judetul Bihor. Gardurile au blazoane cu lei poleiti, iar constructiile se numara printre cele mai impunatoare din sat. Nimeni nu stie cum au facut banii, mai ales ca pe vremuri, spun oamenii, locatarii lor erau printre cei mai saraci din comunitate.

„Patru au, patru case. Toate sunt asa mari. Nu stiu de unde aveau atatia bani, nu pot sa va spun”, spune un localnic.

„Detin vreo patru imobile, din actele ce rezulta de la noi. Sunt o familie de 7-8 persoane, probleme nu am avut cu ei, sunt cu platile la zi. Ii cunosc mai putin, ca probabil nu stau prin comuna, ca-s plecati” spune Ioan Gligor, primarul comunei Osorhei.

Trei dintre barbatii familiei erau de multi ani plecati in Germania. Doi au fost arestati in decembrie anul trecut, in urma unei ample actiuni a politiei germane, menite sa destructureze reteaua care solicita ilegal plata alocatiilor si a ajutoarelor pentru firmele aflate in dificultate. Al treilea a fost ridicat din Romania.

„Autoritatile germane au emis pe numele acestuia doua mandate europene de arestare, fiind banuit pe teritoriul Germaniei de comiterea infractiunilor de fals, uz de fals, inselaciune si evaziune fiscala, prin incasarea ilegala a unor drepturi care nu i se cuveneau”, a declarat comisar-sef Alina Dinu, purtator de cuvant al IPJ Bihor.

- Ce acte vi s-au cerut in ancheta?

- Autorizatie de constructii de pe case si ce au. Astea s-au cerut, spune primarul Ioan Gligor. Probabil o sa le verifice veniturile. Acuma nu ne face cinste o asemenea problema, care apare la nivel international, adauga el.

Conform presei germane, reteaua a solicitat ilegal alocatii pentru 102 copii, dar si peste 100 de ajutoare financiare pentru firmele aflate in dificultate din cauza pandemiei. Totul cu acte false, iar frauda este uriasa.

„Au falsificat pur si simplu acte pentru cererea de alocatii. Frauda a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro. Arunca o lumina foarte rea asupra celorlalti romani locuiesc in Germania”, spune Iuliana Kiss, o romanca stabilita in Germania.

La actiunea de destructurare a gruparii, care a avut loc la finalul anului trecut, au participat peste 100 de politisti germani, care au efectuat perchezitii in sapte locatii din Germania si Austria.

Sursa: