Zeci de locuitori au fost evacuați din insulele izolate din sudul Japoniei, care au fost afectate de aproape 1.600 de cutremure în ultimele săptămâni, a declarat luni un oficial local, informează AFP, potrivit hotnews.ro.

Nu s-au înregistrat pagube materiale majore pe insula Akuseki, cea mai afectată, chiar și după un cutremur cu magnitudinea de 5,1 care a avut loc în timpul nopții, a declarat primarul Genichiro Kubo, cu sediul pe o altă insulă.

Dar cutremurele aproape neîntrerupte de peste două săptămâni au provocat un stres important în rândul locuitorilor din regiune, mulți dintre ei suferind de lipsă de somn.

Dintre cei 89 de locuitori ai insulei, 44 au fost evacuați duminică către centrul regional din Kagoshima, iar alți 15 au mers pe o insulă vecină, a precizat Kubo într-o conferință de presă.

Insula Akuseki, care face parte din arhipelagul Tokara, la sud de regiunea Kyushu, a fost zguduită de peste 1.600 de cutremure de la 21 iunie.

Municipalitatea, formată din șapte insule locuite și cinci insule nelocuite, se află la aproximativ 11 ore cu feribotul de Kagoshima.

„Nu știm când se va termina”

Experții estimează că un vulcan subacvatic și fluxuri de magmă ar putea fi cauza fenomenului. Ei precizează că este imposibil să prevadă cât vor dura cutremurele.

„Nu putem prevedea ce se va întâmpla. Nu știm când se va termina”, a declarat Kubo jurnaliștilor.

O perioadă similară de activitate seismică intensă a avut loc în regiunea Tokara în septembrie 2023, cu 346 de cutremure înregistrate, potrivit Agenției Meteorologice Japoneze (JMA).

Japonia este una dintre cele mai active țări din lume din punct de vedere seismic, situată la intersecția a patru plăci tectonice majore, de-a lungul marginii vestice a „centurii de foc” a Pacificului.

Arhipelagul, care are aproximativ 125 de milioane de locuitori, este afectat de obicei de aproximativ 1.500 de cutremure pe an, ceea ce reprezintă 18% din cutremurele din întreaga lume.

Autoritățile sunt îngrijorate în special de un cutremur major în depresiunea Nankai de 800 de kilometri care se întinde de-a lungul coastei Pacificului. Astfel de cutremure se produc aproximativ o dată la 100-200 de ani, ultimul având loc în 1946.

Marți, Japonia a prezentat un nou plan actualizat de pregătire pentru dezastre, estimând că mai sunt multe de făcut pentru a limita consecințele unui eventual „mega-cutremur”, care ar putea provoca până la 300.000 de morți în arhipelag.