Republica Yemen trece printr-o perioada de instabilitate majora din 2014, cand fortele Houthi sustinute de Iran au luat cu asalt capitala Sanaa si au rasturnat guvernul recunoscut international si sustinut de Arabia Saudita, declansand un razboi civil. De atunci haosul, conflictele si foametea au dictat in tara rebelilor care acum ataca nave comerciale in Marea Rosie, noteaza CNN, potrivit digi24.ro

Conflictul din Yemen s-a transformat intr-un razboi mai extins in 2015, cand o coalitie condusa de Arabia Saudita a intervenit in incercarea de a-i invinge pe Houthi. 

Opt ani mai tarziu, coalitia nu a reusit sa-i alunge pe Houthi, care raman in controlul unei mari parti a Yemenului. In cele din urma, a fost semnat un acord de incetare a focului in 2022, care a expirat dupa sase luni. Partile aflate in conflict nu au revenit, totusi, la luptele pe scara larga. 

Razboiul a declansat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu sute de mii de morti si impingand populatia din anumite parti ale tarii in foamete.

4 din 5 yemeniti au nevoie de ajutor umanitar

17 milioane de oameni sufera in prezent de nesiguranta alimentara in Yemen, afirma agentia ONU Programul Alimentar Mondial, avertizand ca situatia umanitara si lipsa alimentelor si a altor provizii esentiale au „potentialul de a aduce milioane de oameni mai aproape de foame si moarte”. 

De asemenea, conflictul a facut ravagii in infrastructura tarii, a exacerbat colapsul economic si a dus la stramutarea pe scara larga a populatiei. 

Astazi, peste 24 de milioane de oameni – peste 80% din populatie – au nevoie de ajutor umanitar si protectie, potrivit ONU. Aproximativ trei milioane de persoane au fost stramutate din casele lor, sute de mii si-au pierdut locurile de munca, iar mai mult de jumatate din populatie traieste acum in saracie extrema.

377.000 de victime

Conflictul a ucis pana la aproximativ 377.000 de persoane, potrivit unui raport din 2021 al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), dintre care mai mult de jumatate au murit din cauze indirecte asociate conflictului - cum ar fi lipsa de hrana, apa si asistenta medicala. 

Pana acum, doar 38,9% din nevoile de finantare umanitara ale Yemenului sunt satisfacute, spune Oficiul Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), cu un deficit de finantare de 2,7 miliarde de dolari inca necesar. 

Republica Yemen este o tara in Orientul Mijlociu situata in Peninsula Arabica din sud-vestul Asiei. Este marginita de Arabia Saudita la nord, Marea Rosie la vest, Marea Araba si Golful Aden la sud, si Oman la est. Teritoriul Yemenului include peste 200 insule, cea mai mare fiind Socotra, la cam 415 km la sudul Yemenului, langa coasta Somaliei.