IMAGINI FOTO si VIDEO de ARHIVA! Pe 28 iunie 1914, mostenitorul tronului imperiului austro-ungar, arhiducele Austriei Franz Ferdinand, si sotia sa Sophie erau asasinati in Sarajevo de catre tanarul sarb Gavrilo Princip.

Publicat:04.08.2014, 07:04

Acest incident a condus la declansarea Primului Razboi Mondial.

NOTA:

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

-â–º In prima fotografie care apare chiar la inceputul acestui material VIDEO poate fi vazut arhiducele Austriei, Franz Ferdinand (centru dreapta), impreuna cu sotia sa Sophie in Sarajevo in ziua fatidica de 28 iunie 1914.

Imaginea a fost captata cu doar cateva minute inainte de asasinarea celor doi.

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

-â–º In a doua fotografie din acest material VIDEO il putem vedea pe ucigasul Gavrilo Princip (dreapta), capturat de politia din Iugoslavia.

-â–º A treia fotografie, din 8 august 1914, arata rezervisti rusi care se plimba prin Sankt Petersburg, Rusia.

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

-â–º In a patra fotografie (a carei data nu se cunoaste) vedem soldati prusaci care pleaca la razboi, din Berlin.

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

Dupa incidentele din Sarajevo, soldati din toata Europa au inceput sa se pregateasca pentru razboi - incepand cu Belgia si terminand cu Rusia. Apoi, Marea Britanie declara razboi Germaniei pe 4 august 1914, iar Regele George al V-lea apare in public in uniforma militara.

Unul dintre posterele faimoase britanice din acea perioada este cel cu imaginea maresalului Herbert Kitchener, poster pe care scria "Tara ta are nevoie de tine!"

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

In august 1914, Germania incepe atacul asupra Bruxelles-ului. In acest razboi, animalele au fost folosite foarte mult de catre soldati, asa cum s-a intamplat cu cainele care a fost pus sa traga un car in Batalia de la Haelen, cunoscuta si sub numele de Batalia Castilor Argintii.

Multi dintre soldatii care au murit si multe dintre distrugerile provocate in acest razboi au avut loc pe Frontul de Vest din Franta si Belgia. De exemplu, districtul Marne din Franta a fost redus la o gramada de ruine si cenusa in acele lupte. In orasul belgian Antwerp, ocupatia germana a fortat populatia se se adune pe cheiuri si sa plece in exod. Mai multe ambarcatiuni mici au fost aranjate una langa cealalta, ca sa formeze un pod peste raul Scheldt, iar oamenii sa poata fugi.

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

Nici britanicii nu au fost scutiti de atacurile germanilor, care au lansat inclusiv raiduri aeriene si bombardamente cu ajutorul zepelinelor. De asemenea, in aprilie 1915 a avut loc primul atac chimic cu gaz de clor, in Langemark-Poelkapelle, in apropiere de Ypres, Belgia.

Mata Hari - cea mai cunoscuta spioana din toate timpurile

In Primul Razboi Mondial a actionat si faimoasa Mata Hari (imortalizata pe marele ecran de Greta Garbo). Cea mai cunoscuta spioana din toate timpurile a fost fiica unui vanzator de palarii. Ea s-a nascut in 1876, in Leeuwarden, un oras din Tarile de Jos, sub numele de Margaretha Geertruida Zelle. Dupa un mariaj esuat si o vreme petrecuta in Indonezia, ea se reinventeaza sub forma unei dansatoare exotice si se muta la Paris, unde ia numele de Mata Hari ("Ochiul Apusului" in limba malaeziana).

Mata Hari

Insa efectele Primului Razboi Mondial incep sa se vada tot mai mult, asa ca ea este fortata sa se intoarca in Olanda, unde devine spion al Germaniei. Nu dupa mult timp insa ... schimba taberele. Mata Hari a fost condamnata la moarte pe 25 iulie 1917 si a fost executata de un pluton de soldati pe 15 octombrie in acelasi an.

Incepe era avioanelor de razboi

La mai putin de doua decenii dupa ce fratii Wright reuseau pentru prima oara in istoria aeronauticii sa efectueze un zbor dirijat cu un aparat de zbor cu motor, aeroplanele isi gasesc locul in acest conflict mondial. Se spune ca aviatorul francez militar Georges Guynemer a reusit sa faca cele mai multe victime in acest razboi: 54 de oameni. De asemenea, unul dintre "asii germani ai aerului", Manfred von Richthofen - cunoscut sub porecla de Baronul Rosu - se alatura fortei aviatice a Germaniei in 1915 si doboara primul sau avion in urmatorul an, in septembrie.

Baronul Rosu

El reuseste sa urce rapid in elita pilotilor, pana cand ajunge sa conduca escadronul cunoscut sub numele de "Circul zburator". Este doborat si ucis pe 21 aprilie 1918 in apropiere de Amiens, Franta, la varsta de 25 de ani.

Cele doua mari batalii ale Primului Razboi Mondial

La Verdun, aproximativ 300.000 de soldati isi pierd vietile in cele 300 de zile de lupta si teroare dintre trupele germane si franceze. Batalia s-a dat pentru controlarea Raului Meuse - un punct strategic pe ruta estica din Germania catre Paris. Fortele franceze au triumfat in cele din urma, in decembrie 1916.

In mai 1916, flota germana formata din crucisatoarele de razboi se afla pe Marea Nordului pentru a intalni Flota Britanica Navala in batalia de la Jutland, cea mai mare lupta navala din istoria Primului Razboi Mondial. 35 de nave au fost scufundate in aceasta mare batalie navala, la care au participat 254 de vase germane si britanice, intre 31 mai si 1 iunie 1916.

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

De asemenea, Batalia de la Somme din 1916 a provocat 1,2 milioane de morti in ambele tabere, raniti sau prizonieri.

Nu in ultimul rand, batalia de la Passchendaele (un oras de langa Ypres) a fost una dintre cele mai cumplite. 500.000 de soldati englezi si germani au murit atunci, intre anii 1917-1918.

In aprilie 1917, presedintele Statelor Unite, Woodrow Wilson, a prezentat declaratia de razboi la adresa Germaniei in cadrul Congresului din Washington. Astfel, trupele americane isi incep drumul catre Europa ca se alature conflictului.

Tehnologia incepe sa-si puna amprenta asupra razboiului, iar tancurile apar in conflict - design-ul lor fiind copiat de la vehiculele agricole.

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial

Pe 11 noiembrie 1918 razboiul s-a incheiat. Iar acest eveniment s-a produs in a 11-a ora a celei de a 11 zile din a 11-a luna a anului.

Milioane de englezi, francezi, germani si rusi au murit in acest razboi, alaturi de alte victime colaterale din alte tari si colonii. Cei care au supravietuit ororilor din transeele razboiului au fost denumiti "Generatia pierduta" ...

100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial