12 persoane au murit si alte 40 au fost ranite, dupa un atac cu rachete lansat de Armenia. Autoritatile de la Baku au afirmat ca au fost lovite doua cladiri de apartamente din al doilea oras ca marime din Azerbaidjan. De partea cealalta Armenia acuza autoritatile azere ca au bombardat mai multe localitati din Nagorno-Karabah.

Publicat:17.10.2020, 16:45

Autoritatile din Azerbaidjan au anuntat ca o racheta a lovit astazi in zori o zona rezidentiala din cel de-al doilea oras din Azerbaidjan, Ganja. 12 civili au fost ucisi si peste 40 au fost raniti. Echipe de salvare cautau supravietuitori noaptea, cu mainile goale, printre daramaturi. Potrivit locuitorilor, peste 20 de persoane locuiau in cladirea lovita de racheta.

Ministerul azer al Apararii a difuzat imagini cu atacul, momentul fiind inregistrat cu ajutorul unui aparat de zbor. 

Acest atac survine la cateva ore dupa ce Stepanakert, capitala regiunii separatiste Nagorno-Karabah a fost bombardata de armata azera. Asa-zisul Minister al apararii din regiune a difuzat imagini cu distrugerile provocate in orasul, care practic acum este gol, majoritatea locuitorilor refugiindu-se in alte localitati.  

Asa arata un alt oras din Nagorno-Karabah, Martakert, care de asemenea a fost tinta mai multor atacuri azere.

”Asta s-a intamplat ieri, dar ei ataca intensiv orasul de cateva zile, dar ieri se pare ca au obtinut ce si-au dorit.”

Spitalele din localitate au fost facute una cu pamantul, iar zeci de persoane au fost ranite.

”In corpurile ranitilor erau ace. Sunt arme de distrugere in masa si nu pot fi folosite. Eu sunt medic si am vazut. Avem si rezultatele roentgen si acele pe care le-am scos din raniti. Elicopterele arunca cu bombe cu bile sferice. Oamenii sunt raniti cu aceste bile si noi le scoatem.”

Astazi se face o saptamana de la incheierea acordului de pace dintre Armenia si Azerbaidjan, insa nici pentru o zi atacurile nu au contenit iar partile se acuza reciproc.  

Nicol PASHINIAN, PREMIERUL ARMENIEI: ”Turcia este sponsorul principal al acestui razboi si Turcia a trimis teroristi in zona de conflict din Nagorno-Karabah si sub patronajul Turciei a fost luata decizia de a incepe razboiul din Nagorno-Karabah.”

Ilham ALIEV, PRESEDINTELE AZERBAIDJANULUI: ”Potentialul armatei azere este cunoscut. Nu este secret pentru nimeni de ce dispunem, de aceea nu avem nevoie de forte armate suplmentare si Azerbaidjanul intotdeauna a fost un luptator impotriva terorismului.”

Conform organizatiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului,Turcia, care sustine Azerbaidjanul, a transferat din Siria 1.200 de insurgenti in Nagorno-Karabah, pentru a ajuta armata azera. Regiunea Nagorno-Karabah, o enclava a etnicilor armeni, s-a desprins de Azerbaidjan in anii 1990, intr-un conflict soldat cu circa 30.000 de morti.