Regatul Unit a impus luni noi sancțiuni asupra așa-numitei „flote fantomă” a Rusiei, vizând 135 de petroliere și două firme ruse, respectiv compania de transport maritim Intershipping Services LLC și Litasco Middle East DMCC, care realizează tranzacții cu petrol, informează hotnews.ro.

Petrolierele „fantomă” sunt foarte importante pentru sectoarele energetic și petrolier ale Rusiei, guvernul britanic afirmând că acestea reprezintă o parte din flota care a transportat o încărcătură în valoare de 24 de miliarde de dolari de la începutul lui 2024.

Ministrul de externe David Lammy a declarat că noile sancțiuni vor continua să destructureze „flota fantomă” și că vor „priva visteria Rusiei de veniturile sale critice din petrol”.

Guvernul de la Londra susține că Intershipping Services LLC este responsabilă pentru înregistrarea navelor sub pavilion gabonez, ceea ce le permite să transporte anual bunuri în valoare de până la 10 miliarde de dolari în numele statului rus.

Sancțiuni au fost impuse și împotriva Litasco Middle East DMCC, care are legături cu compania petrolieră rusă Lukoil, „pentru rolul său în transportul unor mari cantități de petrol rusesc pe nave din flota fantomă”, a precizat guvernul britanic.

„În timp ce (Vladimir) Putin continuă să întârzie începerea unor negocieri de pace serioase, nu vom rămâne cu brațele încrucișate. Vom continua să utilizăm toată puterea regimului nostru de sancțiuni pentru a spori presiunea economică în fiecare moment”, a mai spus șeful diplomației britanice.

Peste 400 de nave au fost în total vizate de sancțiuni ale Regatului Unit de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie 2022.

Ambasada rusă de la Moscova nu a răspuns unei solicitări a Reuters de a comenta ultimele sancțiuni. Moscova a catalogat anterior drept ilegale sancțiunile occidentale și a apreciat că vor destabiliza piețele globale de energie.

Vineri, UE a ajuns la un acord asupra unui al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care conține mai multe măsuri care ar urma să afecteze industria petrolieră și energetică a Moscovei.

În cadrul acestor măsuri, UE și Regatul Unit au adoptat planuri de a plafona prețul la import al petrolului rus la 47,60 de dolari barilul, de la 60 de dolari barilul, cât este media în prezent.