Desi au trecut 25 de ani de la moartea Printesei Diana, prima sotie a mostenitorului tronului britanic interesul pentru ea nu a disparut, cu filme si documentare noi difuzate in aceste zile. Dar mai importanta este influenta Dianei in societate si in special asupra familiei regale britanice, scrie jurnalistul Petru Clej pentru RFI.
La Paris, orasul unde a murit intr-un accident de masina Diana la primele ore al zilei de 31 august 1997, are loc la exact un sfert de secol premiera in salile de cinematograf a unui lung metraj intitulat “Printesa”, realizat numai din materiale video si audio brute, fara comentariu, de catre regizorul Ed Perkins.
Channel 4 in Marea Britanie difuzeaza un documentar Investigarea Dianei: Moarte la Paris, iar in curand urmeaza seria a cincea drama The Crown – Coroana, pe Netflix, in care va aparea si evenimentul mortii printesei.
Ca si in cazul asasinarii presedintelui american John Kennedy pe 22 noiembrie 1963, teoriile conspiratiei cu privire la moartea Dianei circula in continuare, iar retelele sociale, inexistente acum 25 ani, le perpetueaza si le amplifica.
Nu prea sunt multe lucruri noi de spus despre accidentul din pasajul subteran de la Pont de l’Alma in care Mercedesul in care se aflau Diana, partenerul ei Dodi Fayed, soferul Henry Paul si body-guard-ul Trevor Rees-Jones, urmarit de paparazzi, s-a izbit de un pilon de beton la o viteza de peste 150 km/h.
In documentarul de la Channel 4, politia franceza vorbeste de un Fiat Uno aflat in preajma locului accidentului, care insa nu a putut fi localizat in acest sfert de secol scurs de atunci. Se banuieste ca soferul acestei masini ar fi fost Le Van Thanh un agent de securitate in varsta de 22 de ani, care insa a negat in mod constant ca ar fi fost acolo.
Cert este ca o ancheta judiciara britanica a conchis in 2008 ca Diana, Dodi Fayed, dintre care niciunul nu purta centura de siguranta si Henri Paul au murit din cauza coliziunii masinii conduse de soferul aflat sub influenta alcoolului, urmarita la viteze extrem de ridicate de masini cu paparazzi. Evident ca pe conspirationisti acest rezultat nu-i va satisface.
Mai important insa este impactul pe care Diana l-a avut asupra familiei regale si asupra societatii britanice in general. Moartea ei si reactia initial rezervata a Reginei Elisabeta a pus la indoiala chiar supravietuirea institutiei monarhice, pe fondul unui val de emotie, intr-o societate in care sobrietatea si rezerva in public fusesera pana atunci o trasatura tipica.
Dar regina, pe tron de 45 de ani la acea data, a reusit sa se adapteze noii situatii si a avut de atunci jubilee de succes la 50, 60 si 70 de ani pe tron. Printul Charles, a carui popularitate se prabusise din cauza infidelitatii sale, vazuta ca o cauza a instrainarii Dianei de familia regala, s-a casatorit cu amanta sa, Ducesa de Cornwall, si joaca acum un rol tot mai important, exercitand atributii in numele mamei sale, in varsta de 96 de ani.
Casatoria fiului mai mic al Dianei, printul Harry, cu o actrita americana, Meghan Markle, si renuntarea ulterioara a cuplului la un rol oficial a reamintit de mama sa, neagreata de familia regala, dar Meghan nu are nici pe departe charisma Dianei, iar Harry nu este nici el asa de iscusit la relatii publice ca mama lui, considerata de unii comentatori ca o manipulatoare.
Si cand vine vorba de relatii publice sau manipulare, interviul acordat de Diana la BBC pe 20 noiembrie 1995, urmarit de 23 de milioane de telespectatori, ramane unul dintre cele mai de impact documente mediatice prin cutremurul provocat in familia regala si de fapt in intreaga societate britanica.
De atunci s-a dovedit ca jurnalistul Martin Bashir care a obtinut interviul, in care Diana dezvaluia infidelitatile sotului ei, a folosit documente false pentru a o determina pe printesa sa accepte interviul, care e posibil sa fi schimbat cursul istoriei britanice.
In sfarsit, Diana a avut un efect important in schimbarea perceptiilor asupra HIV-SIDA atunci cand a fost fotografiata in 1987 imbratisand un seropozitiv sau in chestiunea minelor anti-personal, in care a desfasurat o campanie larg mediatizata.
Diana, printesa de Tara Galilor, a fost o femeie frumoasa si plina de personalitate, care a fost respinsa de familia regala britanica, pe care a confruntat-o si care a murit la 36 de ani, dar despre care nu a incetat niciun moment sa se vorbeasca in ultimii 25 de ani.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.