„In baza datelor de care dispunem, este rezonabil sa credem ca cel putin trei milioane si jumatate de italieni vor ramane fara apa de la robinet”, a declarat Francesco Vincenzi, presedintele Observatorului ANBI privind resursele de apa, citand date ale Consiliului National de Cercetare. Conform Consiliului, un procent intre 6% si 15% din populatia italiana traieste acum in teritorii expuse la seceta severa sau extrema, transmite g4media.ro.

Spre sfarsitul weekendului va sosi un val de perturbari atmosferice care, cu siguranta, nu va fi suficient pentru a schimba soarta unei situatii care, asa cum aminteste Observatorul ANBI privind resursele de apa, este deja compromisa iremediabil. Temperaturile blande din luna curenta fac ca stratul de zapada din regiunile alpine sa scada din ce in ce mai mult. Fluviul Po inregistreaza fluxuri sub minimul istoric si evident mai mici decat 2022.

In unele zone din Piemont, au intrat deja in actiune cisternele. Absenta ploilor din luna februarie face ca spectrul secetei sa se intrevada si in zonele tirreniene din centrul Italiei. In regiunea Umbria, scaderea nivelului raului Tibru este constanta, iar Lacul Bracciano este cu 15 cm mai scazut decat in 2022.

Seceta este un fenomen cu care se confrunta si restul Europei: din Franta, unde in unele zone ale tarii momentul rationalizarii apei este din ce in ce mai apropiat, pana in Marea Britanie, unde s-a inceput deja limitarea achizitiilor unor produse agricole cum ar fi rosiile, ardeii, castravetii, salata verde, broccoli si conopida. In Franta, asa cum aminteste asociatia Coldiretti, absenta ploii pune in pericol industria parfumurilor, iar restrictiile privind utilizarea apei ar putea fi declansate inca din martie. Situatia este atat de presanta, incat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a anuntat ca pana in iunie vor fi operationale 60 de noi proiecte de apa. In Spania, din cauza lipsei precipitatiilor, este o mare penurie de ghinde cu care sunt hraniti porcii din a caror carne se face celebra sunca Pata negra.