Actrita Audrey Hepburn a fost una dintre cele mai talentate si elegante actrite de la Hollywood, castigatoare a celor mai importante premii din industria cinematografica, scrie stirileprotv.ro.

S-a implicat in diverse actiuni de aparare a drepturilor copiilor in unele dintre cele mai sarace comunitati din Africa, America de Sud si Asia, fiind Ambasador al Binevointei UNICEF din 1988 si pana la moartea sa, in 1993. A fost modelul perfect pentru designerul francez Hubert de Givenchy, colaborarea lor punand bazele unei indelungate prietenii. Impreuna au reusit sa creeze ceea ce s-a numit "stilul Audrey Hepburn", scrie Agerpres.

Audrey Kathleen Ruston, pe numele sau real, s-a nascut la 4 mai 1929, in cartierul Ixelles din Bruxelles, Belgia. Tatal sau, Joseph Hepburn-Ruston, era un bancher britanic iar mama sa a fost baroneasa olandeza Ella van Heemstra. Dupa divortul parintilor sai, a mers cu mama sa in Anglia unde a studiat la o scoala particulara de fete. Mai tarziu, ele s-au intors in Tarile de Jos, unde Audrey a urmat in continuare scoli particulare. In 1940, in timp ce se afla cu mama ei in vacanta, in orasul olandez Arnhem, a fost martora ocupatiei germane naziste. In aceasta perioada, mama sa a inscris-o la lectiile de balet de la Conservatorul din Arnhem. A sustinut, apoi, efortul rezistentei olandeze, cu mici spectacole de dans si cu lectii de balet pentru fetele refugiate. In 1945, cand s-a incheiat razboiul, Audrey, la doar 16 ani, avea numeroase probleme de sanatate (anemie, astm si malnutritie).

A studiat, apoi, baletul la Amsterdam si mai tarziu la Londra, unde a lucrat ocazional ca model si a inceput sa audieze piese de cabaret. In aceasta perioada, a primit vestea nefericita potrivit careia nu va putea fi niciodata prima balerina din cauza problemelor de sanatate, dar si a inaltimii sale, de 1,70 m.

Debutul pe scena

La sfarsitul anului 1948, si-a facut debutul pe scena in spectacolul de cabaret "High Button Shoes", urmat de piesa "Sauce Piquante" (1950). A jucat si in filmele "Young Wives' Tales" (1951) si in "The Lavender Hill Mob" (1951), cu Alec Guinness in rol principal.

La 22 de ani a plecat la New York. La 24 noiembrie 1951, a jucat in spectacolul de teatru "Gigi", o adaptare dupa cartea omonima a scriitoarei franceze Colette. Acest prim rol pe Broadway i-a adus premiul pentru debut in teatru - Theatre World Award. Tot pe Broadway a jucat si in 1954, in spectacolul "Ondine", castigand Premiul Tony pentru cea mai buna interpretare feminina in rol principal.

Succesul in lumea cinematografiei

In lumea cinematografiei, succesul mondial a venit odata cu filmul "Vacanta la Roma" (1953), in care a jucat alaturi de Gregory Peck, fiind, totodata, prima actrita care a primit, pentru acelasi film, cele mai importante premii: Oscar, Globul de Aur si BAFTA pentru cea mai buna actrita. Stilul actritei, in acest film, reprezentat de o tunsoare scurta, de fuste ample, stranse pe talie, camasi incheiate in nasturi, pardesie elegante si posete perfecte, a fost copiat de femeile din lumea intreaga.

A urmat filmul "Sabrina" (1954), in care a jucat alaturi de Humphrey Bogart si William Holden, fiind nominalizata la Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita. Garderoba ei a fost creata de tanarul designer francez Hubert de Givenchy. Silueta si chipul delicat al lui Audrey erau perfecte pentru simplitatea austera, geometrica a lui Givenchy si culorile preferate de acesta: negru, alb, pasteluri. Distribuita in rolul lui Holly Golightly din "Breakfast at Tiffany's" (1961), film care a fost nominalizat la cinci categorii ale Premiilor Oscar, intre care si cel pentru cea mai buna actrita, Audrey Hepburn a impus un nou stil, nemuritor - ''little black dress".

Actrita a mai jucat in: "War and Peace" (1956), "Funny Face" (1957), "Love in the Afternoon" (1957), "The Nun's Story" (1959, premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita in rol principal, Premiul criticilor de film din New York pentru cea mai buna actrita, precum si o nominalizare la Oscar), "Breakfast at Tiffany's" (1961), "The Children's Hour" (1962), "Charade" (1963), "My Fair Lady" (1964), "Paris When it Sizzles" (1964), "How to Steal a Million" (1966), "Wait Until Dark" (1967).

Retragerea din industria cinematografica

In 1967, a decis sa se retraga din industria cinematografica si sa se dedice in totalitate familiei. In 1968, a divortat de actorul Mel Ferrer, alaturi de care a jucat in spectacolul "Ondine". Cei doi se casatorisera in 1954, si au avut un fiu, Sean. Actrita s-a stabilit impreuna cu acesta la Roma, unde l-a intalnit pe psihologul italian Andrea Dotti, cu care s-a casatorit in 1969. Din relatia lor s-a nascut al doilea fiu al actritei, Luca Dotti. In 1980 au divortat. Actrita a avut, apoi, o relatie cu actorul olandez Robert Wolders.

Din cand in cand actrita a mai acceptat sa joace, aparand in filmele: "Robin and Marian" (1976), "Bloodline" (1979), "They All Laughed" (1981), "Love Among Thieves" (1987). Ultimul film in care a jucat a fost "Always" (1989).

Audrey Hepburn, ambasador UNICEF

In 1988, Audrey Hepburn a fost numita Ambasador UNICEF al Bunavointei, plecand la scurt timp intr-o misiune in Etiopia, unde anii de seceta si luptele civile provocasera o foamete teribila. Dupa ce a vizitat activitatile de urgenta ale UNICEF, Audrey a vorbit despre proiectele sale, presei din Statele Unite, Canada si Europa timp de cateva saptamani, oferind pana la 15 interviuri pe zi. A creat un precedent pentru angajamentul ei fata de organizatie.

In anii care au urmat, Audrey a facut o serie de vizite pe teren, urmarind implementarea unui proiect de vaccin antipolio in Turcia, programe de formare pentru femei in Venezuela, initiative pentru copiii care traiau si lucrau pe strada in Ecuador, proiecte de furnizare de apa potabila in Guatemala si Honduras, programe de alfabetizare radio in El Salvador. Ea a vizitat scoli in Bangladesh, a initiat servicii pentru copiii saraci din Thailanda, precum si proiecte de nutritie in Vietnam si tabere pentru copiii stramutati din Sudan.

A depus marturie in fata Congresului SUA, a participat la Summit-ul Mondial pentru Copii, a lansat rapoartele UNICEF privind starea copiilor in lume, a gazduit ceremoniile de decernare a premiilor internationale pentru copii "Danny Kaye", a conceput carduri de strangere de fonduri, a participat la turnee de concerte benefice si a sustinut numeroase discursuri si interviuri pentru promovarea activitatii UNICEF.

Ea a primit cel mai inalt premiu civil al Statelor Unite, Medalia prezidentiala a Libertatii, in 1992. In acel an, desi bolnava, Audrey si-a continuat munca pentru UNICEF, calatorind in Franta, Kenya, Somalia, Elvetia, Regatul Unit si SUA.

Intre distinctiile acordate, se afla: titlul de Comandor al Ordinului Artelor si Literelor pentru contributia importanta adusa artelor in Franta si in intreaga lume (1987), Premiul international pentru copii "Danny Kaye" (UNICEF, 1988), Premiul "Cecil B. DeMille" pentru intreaga activitate (1990), Premiul BAFTA pentru intreaga activitate (1992).

In noiembrie 1992, medicii au descoperit ca avea un cancer de colon inoperabil. Actrita a murit cateva luni mai tarziu, la 20 ianuarie 1993, la Tolochenaz, Vaud, in Elvetia.

Academia de Arta si Film a onorat-o postum, cu Premiul pentru umanitate ''Jean Hersholt'' pentru contributia sa adusa umanitatii (1993).

Munca ei de a ajuta copiii din intreaga lume continua. Fiii sai, Sean si Luca, impreuna cu partenerul sau, Robert Wolders, au infiintat Fondul Memorial "Audrey Hepburn" la UNICEF pentru a continua activitatea umanitara a actritei in 1994. Astazi, este cunoscut ca Societatea "Audrey Hepburn" la Fondul SUA pentru UNICEF.

Sursa: