Sunt date care nu sunt uitate. În fiecare 26 aprilie, lumea își amintește de catastrofa de la Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Explozia de la centrala electrică și consecințele ei au schimbat cursul umanității. Accidentul a fost rezultatul unui experiment condus de Moscova care a ignorat norme elementare de siguranță. Manipulările inacceptabile ale reactorului, efectuate sub instrucțiuni directe de la Moscova, au condus la o reacție necontrolată, o explozie și o catastrofă umanitară, arată o analiză a publicației spaniole La Razon, preluată de Rador, potrivit g4media.ro.

Această neglijență criminală, agravată de încercările regimului sovietic de a ascunde adevărul, a expus milioane de oameni la radiații periculoase. Ca urmare a exploziei, peste 145.000 de kilometri pătrați de teren au fost contaminați cu radionuclizi.

Aproximativ 5.000 de așezări din Ucraina, Belarus și Federația Rusă au fost afectate, inclusiv 2.218 numai în Ucraina, unde locuiesc aproximativ 2,4 milioane de oameni. Impactul dezastrului a fost resimțit dincolo de regiune: contaminarea radioactivă a fost detectată în Belarus, Suedia, Norvegia, Polonia, Austria, Elveția, Germania, Finlanda și Marea Britanie. Aproape cinci milioane de oameni au suferit consecințele dezastrului.

În fiecare an, pe 26 aprilie, onorăm memoria eroilor care, neștiind cu ce se confruntau, au salvat omenirea de la o catastrofă nucleară globală cu prețul vieții și sănătății lor. Ne amintim cu recunoștință și de cei care s-au sacrificat pentru a preveni repetarea dezastrului în 2022, în timpul invaziei ruse.

Pe 24 februarie 2022, comunitatea internațională a realizat încă o dată că regimurile totalitare, precum Uniunea Sovietică și Rusia în prezent, reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare globale. 

Nesocotind principiile și cerințele de siguranță recunoscute la nivel internațional, precum și angajamentele internaționale asumate de Federația Rusă în calitate de membru al Națiunilor Unite și al AIEA, forțele armate ruse au lansat o invazie militară cinică și brutală, cucerind zona de excludere nucleară și situl industrial de la Cernobîl. Locul uneia dintre cele mai mari tragedii nucleare ale secolului al XX-lea devenea din nou o scenă de pericol.

Odată cu ocuparea temporară a centralei nucleare de la Cernobîl în 2022 și ocuparea continuă a centralei nucleare Zaporijjia, Rusia pune din nou lumea în pragul unei catastrofe nucleare. Această amenințare rămâne reală din cauza atacurilor cu rachete și a bombardării fără discernământ a teritoriului ucrainean de către țara agresoare.

În martie 2025, Rusia și-a amplificat din nou terorismul nuclear, lansând un atac cu drone direct împotriva structurii de izolare a reactorului distrus de la Cernobîl. Atât carcasa exterioară cât și cea interioară a sarcofagului de protecție a reactorului numărul 4 au fost deteriorate. A fost afectat și sistemul principal de macarale.

La scurt timp după aceea au fost înregistrate explozii multiple la centrala nucleară Zaporijjia. Un rezervor de motorină care furnizează energie electrică generatoarelor de urgență a fost avariat la instalațiile ocupate temporar.

Atacurile asupra instalațiilor nucleare din Ucraina au devenit o parte integrală a agresiunii militare ruse. Au lansat rachete în apropierea centralei nucleare din Zaporijjia, au depozitat muniție în incinta acesteia și au folosit complexul drept scut militar. Este un șantaj nuclear la scară largă, o amenințare directă nu doar pentru Ucraina, ci pentru întregul continent european. Centrala nucleară de la Zaporijjia trebuie să revină sub controlul Ucrainei: aceasta este singura garanție a securității nucleare pentru Europa. 

Rusia a ignorat toate principiile fundamentale ale securității nucleare. Așa cum a afirmat în repetate rânduri președintele Ucrainei, asigurarea securității nucleare și radiologice în Ucraina este o condiție prealabilă esențială pentru o pace justă, durabilă și globală.

De la începutul invaziei daunele aduse mediului Ucrainei sunt estimate la peste 85 de miliarde euro. Pădurile au ars, aerul și apa au fost poluate, iar rezervațiile naturale au fost distruse. Dar cel mai grav este că viața continuă să fie amenințată de arme invizibile și tăcute: radiațiile. O amenințare care nu cunoaște granițe și poate ajunge pe oricine oriunde pe planetă.

Amploarea provocărilor și amenințărilor este extrem de mare. Lumea nu-și poate permite un alt Cernobîl. Memoria victimelor, curajul eroilor și siguranța generațiilor viitoare necesită eforturi internaționale comune și decisive pentru a preveni o potențială catastrofă nucleară. 

Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri ferme și principiale pentru a asigura consecințe politice, economice și juridice pentru Federația Rusă pentru crimele sale care subminează securitatea nucleară globală. Nu putem permite ca istoria să se repete.