Un fum negru s-a ridicat miercuri seară, în prima zi de conclav, deasupra Capelei Sixtine, semn că nu a fost ales un nou Papă. Joi vor fi alte runde de vot, potrivit stirileprotv.ro.

Complet izolați de restul lumii, 133 de cardinali catolici trebuie să decidă drumul pe care va merge Biserica. Scandalul abuzurilor sexuale ori rolul femeilor în Biserică – sunt doar câteva dintre provocările care îl așteaptă pe următorul Papă. Succesorul cu numărul 267 al Sfântului Petru va fi, deopotrivă, șef de stat și reper moral într-o lume frământată de conflicte majore.

Fumul negru a fost semnul că mai e de așteptat până când va fi ales un nou lider al Bisericii Catolice. Fumul care a ieșit pe hornul Capelei Sixtine a fost îndelung așteptat de sutele de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru.

După aproape două ore de așteptare a ieșit și primul fum. Este negru, semn că deocamdată cardinalii nu au ajuns la un consens asupra celui care va fi următorul Papă. Lumea deja a început să plece. Este dezamăgită, însă cu siguranță se vor întoarce în piață și vor aștepta fumul alb. Doar fumul de culoare albă va da de știre că un nou Papă a fost ales.

Reporter: „De ce e important pentru tine?”

Pelerin: „Pentru că Papa Francisc a făcut foarte multe, mai ales pentru tineret și așteptăm noul Papă să facă la fel.”

Numărătoarea inversă către desemnarea următorului Pontif a început odată cu intrarea celor 133 de cardinali electori în Capela Sixtină, asta după ce și-au predat telefoanele mobile, tabletele ori ceasurile inteligente. Între zidurile Cetății Vaticanului au fost bruiate rețelele de telecomunicații.

Sub maiestuoasele fresce ale Judecății de Apoi a lui Michelangelo, Înalt Prelații au jurat cu mâna pe Biblie – sub pedeapsa excomunicării – că vor păstra secretul celor petrecute în Conclav.

Cum se desfășoară votul din conclav

În Capela Sixtină au rămas doar cardinalii electori, care au început scrutinul secret. La sfârșitul zilei, toate buletinele de vot au fost arse, pentru a șterge orice urmă. Procesul se va relua până când succesorul Papei Francisc va obține cel puțin 89 de voturi.

Tom Reese, preot: „Cardinalii sunt complet rupți de restul lumii pentru că trebuie să poată reflecta și decide în liniște, dar și ca să fie izolați de orice presiune exterioară din partea unor grupuri de interese, care ar dori să influențeze alegerea noului Papă. În acest proces este important cine câștigă voturi noi cu fiecare rundă. Pe măsură ce câte un nume pierde teren, atunci cardinalii vor putea conchide: «Ei bine, nu acesta este Alesul, trebuie să căutăm pe altcineva». Dar dacă un nume – cum s-a întâmplat cu Bergoglio data trecută – câștigă voturi de la o rundă la alta, atunci vor putea spune: «Acesta e omul momentului, cu cele mai mari șanse de a fi ales».”

Gabriel Buboi, rector al Colegiului Pio Romeno: „Eu am urmărit declarațiile cardinalilor reuniți în ceea ce ei numesc congregații. Majoritatea își exprimau încrederea că în 2-3 zile acest lucru va avea loc.”