A fost impusa carantina totala in Germania si Franta. De astazi si pana pe 1 decembrie, francezii nu vor mai avea voie sa iasa din case, decat pentru a merge la lucru sau la medic. Restaurantele, barurile si alte activitati neesentiale vor fi inchise. Si cancelarul german, Angela Merkel a decis sa inchida, din noiembrie, restaurantele, cinematografele si salile de sport. Scolile, insa, vor ramane deschise.

Potrivit noilor reguli, francezii nu mai au voie sa iasa din case decat pentru a merge la medic sau la serviciu, acolo unde nu se poate lucra de la distanta. Restaurantele, barurile si alte activitati neesentiale vor fi inchise, dar scolile si fabricile raman deschise. Francezii spun ca nu au alta solutie decat sa se conformeze.

Pe de alta parte, cele mai multe puncte de trecere a frontierei isi vor suspenda activitatea. Presedintele Emmanuel Macron a justificat decizia de a impune din nou carantina in Franta prin numarul urias de noi cazuri de coronavirus inregistrate in ultimele saptamani. La ultimul bilant, in 24 de ore au fost raportate peste 36.000 de imbolnaviri. Acesta i-a indemnat pe francezi sa se inarmeze cu rabdare pentru urmatoarea perioada.

 Emmanuel MACRON, PRESEDINTELE FRANTEI: “Va cer sa faceti un efort, haideti sa respectam restrictiile pentru 15 zile. Daca la sedintele pe care le vom avea in fiecare seara, vom stabili ca situatia se amelioreaza, atunci vom face o reevaluare si vom deschide unele magazine, mai ales ca intram in perioada sarbatorilor de iarna.”

Cu cateva ore inaintea lui Macron, cancelarul Angela Merkel a anuntat ca Germania impune o carantina partiala pentru urmatoarele patru saptamani. Vor fi închise restaurantele, barurile si cinematografele, dar magazinele si scolile vor continua sa functioneze. Restricţiile incep de luni si raman in vigoare pana la sfarsitul lui noiembrie. Decizia a venit la scurt timp dupa ce oficialii germani au anuntat aproape 15.000 de cazuri noi de COVID, un record de la inceputul pandemiei incoace.

Angela MERKEL, CANCELARUL GERMAN: “Ii rugam pe oameni sa se abtina sa calatoreasca si sa-si viziteze rudele decat daca acestea sunt absolut necesare. Aceleasi restrictii sunt valabile pentru turisti, strainii vor putea innopta in Germania numai daca au veniti aici cu alte scopuri decat turistice”  

In pofida masurilor adoptate in ultimele saptamani, nici Cehia nu vede limanul. Praga a raportat miercuri peste 15.600 de cazuri noi, cu aproape o mie mai multe decat Germania, tara cu populatie de peste opt ori mai mare.

Roman PRYMULA, MINISTRUL DEMIS AL SANATATII DIN CEHI: „Cehii nu mai au voie sa circule pe strazi intre ora 21 si 5 dimineata. De asemenea, trebuie folosita cat mai mult munca de acasa, atat la stat, cat si la privat.”

Nici in Suedia lucrurile nu mai arata la fel de bine ca in urma cu o luna, spune epidemiologul sef al tarii.

Anders TEGNELL, EPIDEMIOLOGUL SEF AL SUEDIEI:„Saptamana trecuta au fost cu 70% mai multe infectari decat in saptamana precedenta, la toate grupele de varsta, cu accent pe grupa 20-60 de ani.”

Elvetia si Rusia au anuntat ieri un bilant record al infectarilor, in timp ce Belgia a depasit Cehia si a devenit tara europeana cea mai afectata de acest al doilea val brutal al pandemiei. La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus, la finalul anului trecut, in Wuhan, au fost inregistrate aproximativ 44,5 milioane de cazuri de infectare si peste 1,17 milioane de decese.