Etnicii armeni din Nagorno-Karabah au inceput, duminica, un exod masiv cu masina spre Armenia, dupa ce Azerbaidjanul i-a invins pe luptatorii din regiunea separatista intr-un conflict care dateaza din epoca sovietica, scrie Reuters, scrie stirileprotv.ro

Conducerea Nagorno-Karabah a declarat pentru Reuters ca cei 120.000 de armeni din regiune nu doresc sa traiasca ca parte a Azerbaidjanului de teama persecutiilor si a epurarii etnice.

Cei care aveau combustibil au inceput sa se deplaseze pe coridorul Lachin spre granita cu Armenia, potrivit unui reporter Reuters in capitala Karabahului, cunoscuta sub numele de Stepanakert de catre Armenia si Khankendi de catre Azerbaidjan.

Guvernul armean a precizat ca 1.050 de persoane au trecut in Armenia din Nagorno-Karabah pana duminica la ora 22.00 (18.00 GMT).

Imaginile Reuters aratau zeci de masini care ieseau din capitala spre curbele muntoase ale coridorului.

Armenii din Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel international ca parte a Azerbaidjanului, dar care anterior nu era sub controlul acestuia, au fost fortati sa inceteze focul saptamana trecuta, dupa o operatiune militara de 24 de ore a armatei azere, mult mai mare, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Liderul Turciei ii sprijina pe azeri

Armenia si Azerbaidjanul au purtat doua razboaie in 30 de ani pentru aceasta enclava, iar Azerbaidjanul a recuperat o mare parte din teritoriile din Nagorno-Karabah si din imprejurimi in urma unui conflict de sase saptamani in 2020.

Presedintele turc Tayyip Erdogan, care a sprijinit azerii cu armament in conflictul din 2020, urma sa se intalneasca luni cu presedintele azer Ilham Aliyev in Nakhchivan - o fasie de teritoriu azer situata intre Armenia, Iran si Turcia.

Saptamana trecuta, Erdogan a declarat ca a sprijinit obiectivele ultimei operatiuni militare din Azerbaidjan, dar ca nu a luat parte la aceasta.

Armenii nu accepta promisiunea Azerbaidjanului de a le garanta drepturile pe masura ce regiunea este integrata.

"99% prefera sa paraseasca pamanturile noastre istorice", a declarat pentru Reuters David Babayan, un consilier al lui Samvel Shahramanyan, presedintele autointitulatei Republici Artsakh.

„Soarta bietilor nostri oameni va ramane in istorie ca o rusine si o rusine pentru poporul armean si pentru intreaga lume civilizata”,  a mai spus Babayan.  „Cei responsabili pentru soarta noastra vor trebui intr-o zi sa raspunda in fata lui Dumnezeu pentru pacatele lor”.

Liderii armeni din Karabah au declarat ca toti cei care au ramas fara adapost in urma operatiunii militare azere si care doresc sa plece vor fi escortati in Armenia de catre fortele de mentinere a pacii rusesti.

Sute de oameni ucisi

Reporterii Reuters din apropierea satului Kornidzor, la granita armeana, au vazut cateva masini cu incarcaturi grele trecand in Armenia. Armenia a declarat ca 377 de refugiati au sosit pana duminica seara.

Prim-ministrului armean Nikol Pashinyan i s-a cerut demisioneze pentru ca nu a reusit sa salveze Karabahul. Intr-un discurs adresat natiunii, acesta a declarat ca au sosit ajutoare, dar ca un exod in masa pare inevitabil.

„Daca nu sunt create conditii adecvate pentru ca armenii din Nagorno-Karabah sa traiasca in casele lor si daca nu exista mecanisme eficiente de protectie impotriva epurarii etnice, creste probabilitatea ca armenii din Nagorno-Karabah sa considere exilul din patria lor ca fiind singura modalitate de a-si salva vietile si identitatea”,  a spus el, potrivit unei transcrieri oficiale.

Situatia ar putea schimba echilibrul delicat al puterii in regiunea Caucazului de Sud, un mozaic de etnii strabatut de conducte de petrol si gaze unde Rusia, Statele Unite, Turcia si Iranul isi disputa influenta.

Victoria Azerbaidjanului de saptamana trecuta pare sa puna capat unuia dintre „conflictele inghetate” vechi de zeci de ani de la dizolvarea Uniunii Sovietice. Aliyev a declarat ca „mana sa de fier” a consemnat in istorie ideea unui Karabah independent de etnie armeana si ca regiunea va fi transformata intr-un „paradis”.

Rusii au gasit vinovatul

Armenia afirma ca peste 200 de persoane au fost ucise si 400 ranite in operatiunea militara azera.

Nagorno-Karabah se afla intr-o zona care, de-a lungul secolelor, a fost sub stapanirea persilor, turcilor, rusilor, otomanilor si sovieticilor. A fost revendicata atat de Azerbaidjan, cat si de Armenia dupa caderea Imperiului Rus in 1917. In perioada sovietica, a fost desemnata ca regiune autonoma in cadrul Azerbaidjanului.

Pe masura ce Uniunea Sovietica s-a destramat, armenii de acolo s-au debarasat de controlul nominal al azerilor si au capturat teritoriul vecin in ceea ce se numeste acum Primul Razboi din Karabah. Din 1988 pana in 1994, aproximativ 30.000 de persoane au fost ucise si peste un milion de persoane - majoritatea azeri - au fost stramutate.

In 2020, dupa decenii de lupte, Azerbaidjanul a castigat decisiv al doilea razboi din Karabah, care a durat 44 de zile. Acest razboi s-a incheiat cu un acord de pace mediat de Rusia, armenii acuzand Moscova ca nu l-a garantat.

Autoritatile armene din regiune au declarat sambata ca aproximativ 150 de tone de incarcatura umanitara din Rusia si alte 65 de tone de faina expediate de Comitetul International al Crucii Rosii au ajuns in regiune.

Cu 2.000 de membri ai fortelor de mentinere a pacii prezenti, Rusia a declarat ca, in conformitate cu termenii incetarii focului, pana sambata au fost predate sase vehicule blindate, peste 800 de arme de calibru mic, arme antitanc si sisteme portabile de aparare antiaeriana, plus 22.000 de cartuse.

In Armenia a fost pregatit spatiu pentru 40.000 de persoane din Karabah. Azerbaidjanul, care este majoritar musulman, a declarat ca armenii, care sunt crestini, pot pleca daca doresc.

Duminica, Pashinyan a acuzat Rusia ca nu a facut suficient pentru Armenia, despre care a spus ca isi va revizui alianta cu Moscova.

Oficialii rusi spun ca Pasinian este vinovat pentru modul in care a gestionat gresit criza.