Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat miercuri că partidul său, Platforma Civică (PO), a suferit un atac cibernetic pe care l-a atribuit „ingerinței străine”, cu alegerile prezidențiale din luna mai la orizont, relatează hotnews.ro.

Autoritățile din Polonia, un aliat ferm al Ucrainei, au avertizat în ultimele luni că Rusia ar putea încerca să ia în vizor scrutinul de luna viitoare prin atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

„Un atac cibernetic asupra sistemului informatic al Platformei. A început ingerința străină în alegeri. Serviciile indică o urmă estică”, a declarat premierul Donald Tusk într-o postare pe platforma X.

Moscova a fost acuzată frecvent de Varșovia că a lansat atacuri cibernetice și a orchestrat acte de sabotaj pe teritoriul polonez.

Șeful de cabinet al premierului polonez, Jan Grabiec, a afirmat pentru agenția publică de presă PAP că partidul s-a confruntat cu „o încercare de a prelua controlul asupra computerelor angajaților partidului și personalului electoral”.

El nu a menționat dacă atacul cibernetic s-a încheiat sau nu.

„Serviciile statului lucrează intens în legătură cu incidentul de securitate cibernetică al PO. Cazul este grav”, a scris și vicepremierul Krzysztof Gawkowski, însărcinat cu zona digitală, într-o postare pe X.

În ianuarie, Gawkowski avertiza că „Rusia poartă în prezent un război împotriva Poloniei în spațiul cibernetic”.

„Rusia vrea să ne influențeze alegerile. Se va amesteca în mod deliberat în alegerile prezidențiale din Polonia”, mai spunea el.

Alegerile prezidențiale din Polonia sunt programate pentru data de 18 mai.

Rafal Trzaskowsi, primarul Varșoviei și totodată candidatul Platformei Civice în cursa prezidențială, este, conform sondajelor, principalul favorit pentru a-l înlocui pe actualul președinte, conservatorul Andrzej Duda, care se pregătește să își încheie al doilea – și ultimul – mandat la conducerea țării.

În România, ingerința străină a fost unul dintre motivele invocate de Curtea Constituțională în decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024, decizie luată pe baza rapoartelor prezentate de serviciile de informații în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Într-o conferință ulterioară hotărârii CCR din 6 decembrie, mai exact în 18 decembrie, fostul președinte Klaus Iohannis a spus explicit că Rusia a fost statul care s-a implicat în prezidențialele românești.