Uniunea Europeană și Statele Unite au căzut de acord duminică asupra unui acord comercial care stabilește o taxă vamală de 15% pentru majoritatea bunurilor, inclusiv pentru mașini, a anunțat președintele american Donald Trump, punând capăt cel puțin pentru moment lunilor de negocieri tensionate, relatează The New York Times, potrivit hotnews.ro.

În baza acordului, UE va investi masiv în energia americană, cumpărând totodată echipamente militare americane, a spus Donald Trump.

Înțelegerea va „reechilibra, dar va permite comerțul de ambele părți”, a declarat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce făcea anunțul alături de Donald Trump.

„Am reușit”, a subliniat președintele SUA.

Deși acordul pare a fi unul preliminar, care lasă multe întrebări deschise, acesta ar putea aduce un oarecare calm pentru una dintre cele mai importante relații economice de pe planetă și ar putea atenua temerile privind escaladarea războiului comercial. Anul trecut, Uniunea Europeană a reprezentat aproape 610 miliarde de dolari din cele 3.300 de miliarde de dolari în bunuri importate de către SUA.

O taxă mai mare decât spera UE

Taxa vamală este mai mare decât cea de 10% pe care o așteptau europenii și pe care Donald Trump a stabilit-o pentru bunurile britanice. Pe de altă parte, nivelul de 15% reflectă principalul tarif din acordul dintre SUA și Japonia, anunțat marțea trecută, și este mai mic decât cele de 19% și 20% impuse mai multor țări din Asia de Sud-Est.

Acordul vine după săptămâni de discuții imprevizibile. În urmă cu o lună, europenii credeau că sunt aproape de o înțelegere, însă în 11 iulie președintele SUA le-a trimis o scrisoare în care le amenința cu un tarif de 30% dacă nu se ajungea la un acord până la 1 august.

Chiar și după anunț, președinta Comisiei Europene a subliniat că este important să continue discuțiile și încercarea de a fi perfectată o soluție negociată. UE a continuat, de asemenea, să facă demersuri pentru a pune la punct un plan de represalii împotriva tarifelor americane, care să poată fi pus în aplicare rapid dacă este nevoie. Potențialele contramăsuri au fost finalizate săptămâna trecută.

Taxele din sectorul auto și pharma, două puncte centrale

Reducerea tarifelor pentru exporturile europene din sectorul auto a fost un punct important pentru europeni, mai ales pentru Germania, cea mai mare economie din UE. Producătorii auto europeni, care au trimis mașini în valoare de 38,5 miliarde de euro în SUA anul trecut, au avut de suferit din cauza tarifelor vamale de 27,5% impuse de Trump în aprilie.

Tarifele farmaceutice au reprezentat o altă problemă majoră în negocieri. Administrația Trump a amenințat luna trecută că ar putea crește taxele vamale pentru produsele farmaceutice – principalul produs de export al Europei către SUA – la 200%. Un nivel atât de mare ar fi fost zdrobitor pentru industrie. Guvernele nu au clarificat pe moment ce se va întâmpla cu tarifele la produsele farmaceutice.

Duminică, înaintea discuției cu Ursula von der Leyen, Donald Trump a spus că produsele farmaceutice „sunt foarte speciale” și trebuie fabricate în SUA, chiar dacă a recunoscut că SUA va importa probabil în continuare „o mulțime” de medicamente din Europa.