Casele vandute cu un euro in satul Mussomeli din Sicilia si multe alte sate sau orasele uimitoare din Italia ar putea parea un vis implinit. Orase mici, romantice, privelisti uluitoare si mancare buna. Si o casa cumparata cu bani de cafea. Totusi, in mod surprinzator, prea putini italieni sunt interesati de aceasta oferta, relateaza BBC.

„A fost dintotdeauna visul meu sa ma mut in Italia. Cand am auzit de oferta caselor cu un euro, m-am gandit ca este sansa mea sa traiesc in Italia. Se scurgea apa prin acoperis, erau crapaturi in pereti. Daca nu era vanduta cu un euro, ar fi fost doar o alta casa din Mussomeli care sta sa se prabuseasca”, spune Danny McCubbin, un barbat care a profitat de oferta si a cumparat casa cu un euro.

Peste 20 de localitati din Italia vand case la acest pret, dar putini italieni sunt interesati de oferta.

„Am lansat proiectul in 2017 si am avut mult succes cu el. Am reusit sa vindem 170 de case unor straini”, spune Toti Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli.

Proiectul a fost lansat in 2007, cu scopul de a repopula localitatile afectate de un cutremur major in 1968 si sa stopeze declinul demografic al zonelor rurale, care au pierdut 15 milioane de locuitori in ultimii 15 ani. Multi oameni s-au mutat in strainatate sau in orasele din nordul Italiei pentru a munci acolo. Mussomeli, de exemplu, mai are doar jumatate din cei 20.000 de locuitori de pe vremuri. Iar oamenii au preferat sa dea casele municipalitatii, decat sa plateasca impozite pe proprietate.

„Am aflat despre casele de un euro dintr-un articol citit pe internet”, spune McCubbin.

„La inceput m-am gandit ca e prea frumos sa fie adevarat”, spune si Mark Kopun, alt cumparator al unei case de un euro.

Nigrelli spune ca Mussomeli s-a adresat de la inceput strainilor, pentru ca italienii nu erau deloc interesati.

„Ne-am dat seama ca strainii inca au acest vis italian si vor sa vina sa traiasca aici in Mussomeli”, a spus el.

„E atat de frumos aici, si peisajul, si oamenii din Sicilia s-au dovedit a fi cei mai buni si mai calzi oameni din toata lumea”, spune Tonia Bauer, care locuieste in Mussomeli, dar nu a cumparat o casa cu un euro.

„Imi place la nebunie ritmul relaxat, aceasta atitudine: nu conteaza, de ce te stresezi? Soarele straluceste, marea e aici, ai cea mai buna mancare, un vin minunat”, spune McCubbin.

„Si pasiune, italienii au pasiune”, adauga Kopun.

Totusi, adevarul este ca aceste case costa mult mai mult de un euro. Incepand cu taxele de cumparare, pretul creste rapid.

„Un strain care vrea sa cumpere o casa in Italia plateste circa 4000 de euro pentru taxe notariale si agentia imobiliara”, spune Valeria Sorce, agent imobiliar.

Mai mult, unele case sunt intr-o stare deplorabila, iar cumparatorii sunt obligati sa le renoveze in cel mult 3 ani. Costul reparatiilor poate fi intre 20.000 si 80.000 de euro, in functie de starea imobilului. Uneori e nevoie sa fie refacut tot, incepand cu peretii exteriori.

„La multe dintre ele se prabuseau acoperisurile. Presa a promovat ideea ca iei o casa la pretul unui espresso, iar asta a creat un pic de isterie in jurul subiectului”, spune Bauer.

„Trebuie sa fii realist si sa stii in ce te bagi”, spune McCubbin.

Bauer spune ca a vrut si ea sa cumpere o casa cu un euro, dar a renuntat. A gasit o casa de vanzare cu 7.000 de euro, de la un localnic, care avea si ea nevoie de reparatii, dar era intr-o stare mult mai buna decat cele vandute de primarie.

La fel ca Bauer, italienii prefera sa cumpere de la proprietari privati, pentru a evita sa plateasca renovari costisitoare si termenul limita de 3 ani. Mai mult, ei sunt la curent cu preturile din zonele globale.

Nu toate orasele din proiect au avut la fel de mult succes ca Mussomeli. In oraseul Carrega Ligure din nord, autoritatilor locale le-a fost greu sa-i gaseasca pe proprietarii caselor abandonate si sa-i convinga sa le cedeze. Asa ca nu au reusit sa vanda nici macar o casa cu un euro.

Sursa: